Avslöjar: Bäckman blir borta flera månader

Här är Linköping HC:s tunga skadesmäll. Det kommer att ta flera månader innan Mattias Bäckman, 26, är aktuell för spel igen.

Linköpings kommun 26 september 2019 08:35

Redan för någon vecka sedan kunde Sporten enligt uppgifter från säkra källor berätta att det inte blir något spel för Mattias Bäckman under närmaste tiden. Nu bekräftar lagläkaren Iannis Magounakis att det kommer att dröja länge innan nyckelspelaren och backen är tillbaka. 

Exakt hur många matcher han missar är ännu osäkert, men risken finns att det dröjer till efter nyår innan det blir spel. Om ens då.

– Nu är det viktigaste att Mattias får lugn och ro och kan bygga upp sig ordentligt. Det kommer att ta några månader. Så får vi ta det därifrån, säger Magounakis. 

Tror du att han kommer att spela mer den här säsongen?

– Jag tror absolut att det finns en chans att komma tillbaka. Vi kommer nog att veta säkert om ett par månader.

Finns det en risk att till och med karriären kan vara över?

– Nej, det tror jag definitivt inte. Vi som jobbar med honom ser att det finns både motivation och fokus för en framgångsrik rehabilitering.

 

Efter åtta och en halv månad av skadebekymmer i ryggen/höften/ljumsken var Mattias Bäckman tillbaka i spel under försäsongen och fanns även med i premiären mot Djurgården. Med ett och annat planerat uppehåll gick rehabiliteringen framåt, men på träningen dagen efter första SHL-matchen drabbades han av ett bakslag och fick mer känning igen.

Sedan dess har han vare sig spelat eller tränat.

LHC har valt att inte närmare kommentera skadans omfattning, men nu kan Sporten avslöja att läget klarnat ytterligare. Enligt Iannis Magounakis handlar det mer än något annat om bekymmer med överbelastning orsakat av bristande försäsongsträning. 26-åringen har under våren och sommaren tvingats rehabträna på grund av sina skador och därmed inte kunnat bygga upp sig tillräckligt.

Så under närmaste tiden är tanken att han ska göra just det.

För LHC är det naturligtvis ett mycket tungt avbräck att under så lång tid klara sig utan en av sina bästa försvarare och general managern Niklas Persson har bekräftat att han håller koll på marknaden för att hitta en ersättare.

Nu kan den jakten intensifieras.

Linköping HC spelar närmast borta mot Luleå på torsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa
Läs mer
Ishockey

Hemlin om sänkta SHL-löner: "Krisen har satt sina spår"

Ishockey

Stora ishockeyprofilen är död: "Alla vet vem han är"

Ishockey

Här är LHC:s största talanger: "Bäst när han är arg"

Ishockey

NHL-profilen tror på LHC: "Gillar den finske centern"

Ishockey

Klart: LHC:s drömvärvning blir kvar i Ryssland

Visa fler