Ulf Kristerssons helomvändning

Från den vuxne i rummet till Trump och Boris Johnson.

Sverige 21 januari 2020 12:27
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ulf Kristersson trädde till som ny moderatledare med löftet att vara den vuxne i rummet, den som höll huvudet kallt och lät de sakliga argumenten tala för sig själva.

Den moderatledare som vi nu upplever är raka motsatsen till detta. Han har uppenbarligen tagit starka intryck av Donald Trump och Boris Johnson, politiker som aldrig anser att ett tonläge är för högt eller att en sanning är bättre än en lögn.

Den Ulf Kristersson som lovade att aldrig ta Sverigedemokraterna i båten har nu själv ivrigt tagit plats i Jimmie Åkessons eka och tillsammans med honom bildat gemensam båtklubb med Vänsterpartiet.

I höstas fick Sverige en ny arbetsmarknadsminister sedan Ylva Johansson utsetts till EU-kommissionär. Den nya ministern hade knappt hunnit sätta sig tillrätta på taburetten innan Ulf Kristersson i Jonas Sjöstedts sällskap krävde hennes avsättning. Hade hon redan hunnit missköta sitt uppdrag? Inte alls. Avsättningshotet var en manöver för att tvinga regeringen att bums rätta till en reform av Arbetsförmedlingen.

Hade hotet om misstroendeförklaring mot ministern genomförts hade det varit ett uppenbart missbruk av grundlagens regler. Nu var utpressningen framgångsrik. Regeringspartierna hade i sak inga invändningar mot att ändra uppdraget till Arbetsförmedlingen. Det gör inte oppositionens upplägg mera smakligt.

Nu kräver Kristersson att regeringen bums och utan hänsyn till gällande budgetregler ska hosta upp ett antal miljarder till kommunerna. Att vänta ett par månader tills det är dags för vårbudgeten är enligt Kristersson oliiidligt.

För att ytterligare höja tonläget i debatten påstod moderatledaren samtidigt att svensk politik var paralyserad och att enda lösningen därför är ett nyval. Detta är rena dumheter. Regeringen har i god ordning fört fram den långa rad av reformer som man gjort upp med mittenpartierna om i januariöverenskommelsen.

Att ett nyval bara kan tvingas fram om Moderaterna går ihop med såväl sverigedemokrater som vänsterpartister bekymrar tydligen inte moderatledaren. Hellre strid än samförstånd är hans nya paroll.

Därför är han också redo att döma ut migrationsutredningen redan innan denna hunnit komma riktigt igång. Besked nu genast om en dramatisk minskning av antalet flyktingar är kravet som ersätter Fredrik Reinfeldts öppna hjärta.

Överhuvudtaget är Kristerssons nya linje att alla reformer ska beslutas idag eller helst igår. Men politiken är inget system för snabba beslut. Demokratin är en metod för eftertanke och gärna kompromiss.

Det är ingenting för sådana som Trump eller Johnson. Och nu inte heller för Kristersson.

Ernst Klein, f d chefredaktör Corren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Linköping

Lundén biter ifrån och kallar LL populistiska

Ledare

Löfven misslyckas katastrofalt och vinner ändå

Östergötland

Nya kulturstöd från regionen att söka

Vadstena

Klart: Så blir det med Coopfasaden

Linköping

846 skrev på för att rädda gymmet för funktionshindrade

Visa fler