Kriminellt tråkigt tv-experiment

Ett norskt historiskt drama sopar banan med SVT:s nyaste helgunderhållning, som är ett riktigt sömnpiller.

Inrikes 11 september 2019 16:00

Tio helt vanliga människor genomför en kupp och kommer över 50 miljoner kronor. Fjorton före detta poliser ska försöka sätta fast dem. Men allt är bara på låtsas. Låter det spännande? Nej, och det är det inte heller. Tvärtom. 

SVT:s nya söndagsunderhållning "Tjuv och polis" är lika kriminellt trist som mördande långtråkig. Dessutom känns hela grundidén ytterst märklig. I första avsnittet får de hederliga Askersundborna som agerar tjuvar, och alla tv-tittare också förstås, en massa bra tips om vad man ska tänka på för att undgå upptäckt när man begår ett rån. Kanske inte public service främsta uppgift... 

Serien presenteras som ett socialt experiment, men problemet är att alla medverkande är så tydligt medvetna om att ingenting är på riktigt. "Nu lagar jag mat till ungarna. Sen måste jag gömma alla pengarna", fnissar småbarnsmamman Anne in i kameran. Leksakshandlaren Johan och hans 82-åriga mamma är också uppenbart roade av att leka tjuvar. Allt medan polisens spaningsteam gör sitt bästa för att låtsas ta allt på blodigt allvar. Resultatet blir en högst ospännande, urbota tråkig men ändå rörig soppa, trots att den annars utmärkte programledaren  Micke Leijnegard gör sitt bästa för att skapa nerv och sammanhang. 

Betydligt bättre då att följa norska dramaserien "Lyckolandet" som visas i SVT på måndagar (alla åtta avsnitt finns redan på play). Berättelsen om hur oljenationen Norge växte fram från slutet av 60-talet är både historiskt intressant och ett välspelat relationsdrama. Den påkostade serien jämförs med svenska "Vår tid är nu" och precis som i den står ett ungt par från olika samhällsklasser i centrum. 

Störst avtryck gör Anne Regine Ellingsaeter i rollen som den driftiga 19-åriga Anna. En charmig och intressant karaktär som utvecklas genom hela serien. "Lyckolandet" är på det hela taget ett spännande och lärorikt tidsdokument om vårt grannland i väster som ni inte bör missa!

OTÄCKT VIDRIG
"Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman". Berättelsen om Göran Lindberg är lika obehaglig som skrämmande. Dock känns de dramatiserade vålds- och övergreppsscenerna i onödigt spekulativa. Dokumentärserie i tre delar, Tv4, tisdagar kl 21.

UNDERHÅLLANDE
"Alla mot alla med Filip och Fredrik". Lite  gapigt och skrikigt blir det förstås, men man måste ändå imponeras av programledarduons närvaro och proffsighet måndag till torsdag, vecka ut och vecka in. Kanal 5, kl 22.

STREAMINGTIPS
"Beforeigners". Norsk science fiction-serie där människor från andra tidsåldrar plötsligt dyker upp i ett nutida Oslo. När man väl accepterat den skruvade idén växer den välgjorda serien hela tiden. Klart sevärd. HBO.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede

Ämnen du kan följa
tv-spaning
TV-spaning

Mogen kärlek som roar, förtrollar och förför

TV-spaning

Bornebusch som älskvärt sällskap i coronatider

TV-spaning

Verklighetsflykt som bot mot virusångest

TV-spaning

Leif GW förklarar hur allt hänger ihop

TV-spaning

Det våras för kärlek och dejtingromantik

Visa fler
Läs mer!
Linköping

Mike Helber blir vd för Linköpingsföretag

Norrköping

Den lokala författarens bok hamnar på vita duken

Kultur och Nöje

Pandemiförsäkring sällsynt i USA efter corona

Kultur och Nöje

Spelet "Fallout" blir serie på Amazon

Kultur och Nöje

BLM-märken okej i Sky – men inte i BBC

Visa fler