Så ser IFK:s nya hallförslag ut

En ballonghall för 20 miljoner kronor. Som sedan kan flyttas för fyra miljoner kronor. IFK Motala har nu presenterat sitt nya hallförslag.

Motala kommun 15 oktober 2019 07:00

På måndagen möttes IFK Motala och kommunens ledning återigen för att diskutera överbyggnad/tak av ortens bandyverksamhet. IFK:s hallgrupp med ordföranden Bo Ribers i spetsen presenterade sitt nya hallförslag och på plats för att lyssna var politikerna Kåre Friberg (M) och Kenneth Söderman (L) och tjänstemannen Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör.

IFK:s förslag är att bygga en ballonghall på befintlig plats på isstadion för 20 miljoner kronor. Sedan kan ballonghallen flyttas till Varamon för en kostnad av fyra miljoner kronor. Siffrorna är framtagna tillsammans med det norska företag som vill bygga hallen.

– Vi har räknat in att nedmontering och uppmontering vid en flytt kan ske med frivilliga krafter och bara två arbetsledare, säger Bo Ribers.

IFK påpekar att inverkan på kommunens driftsbudget blir marginell, cirka 100 000 kronor mer vid isstadion och 300 000 kronor per år efter en flytt. Det är lättare och mindre kostsamt att göra is under tak än utomhus, plus att andra östgötaklubbar kan tänkas vilja komma till Motala för träning.

IFK framhåller också skatteintäkter som spelare i ett elitserielag inbringar till kommunen. 

För IFK Motala är det bråttom. Även om det går att spela utomhus några år till, anläggningen ska hålla i fem år till, så kan inte en ballonghall vänta.

– Våra spelare har inte tålamodet att fortsätta spela ute, befarar Bo Ribers som tidigare har sagt att om det inte blir en överbyggnad till typ nästa år 2020 eller senast till 2021 så får IFK Motala svårt att ha ett elitserielag. I fem år kan IFK inte vänta.

Kåre Friberg (M) säger efter mötet att det ska diskuteras i alliansgruppen och sedan återkopplas till IFK Motala.

– IFK har gjort ett jättebra jobb. Ett bra arbete där de visar allt med finansiering och så. Men om det är en framkomlig väg återstår att se, säger Kåre Friberg som säger att han inte avvisar något på egen hand, att det inte är bara han som bestämmer i kommunen.

Kåre Friberg säger dock att han fått signaler om att det inte är säkert att en ballonghall skulle tillåtas på isstadion.

– Vi vill ju inte ha en ballonghall i Varamon utan i så fall en riktig byggnad. Vi vill inte flytta en ballonghall heller. Men nu har vi beslutat om investeringspengar till Varamon och vi vill avvakta och se vad den utredningen ger. Jag skulle tro att utredningen blir klar i januari-februari, säger Kåre Friberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa
IFK Motala bandy
Bandy

Sjöholm om nya bandyregler: "Helt ofattbart"

Bandy

RDK-ordföranden förklarar bandyns regeländringar

Bandy

Kommunen säger nej till öl under serielunk

Bandy

Nytt namn i IFK Motalas tränarstab

Bandy

TV: Här avslöjar IFK nya tränartrojkan

Visa fler
Läs mer!
Motala/Vadstena

Domstolen: Flygverksamhet över Vättern är olämplig

Motala

Bada inte här - kommunen avråder efter vattenprov

Motala

Så var junivädret i Motala och Vadstena

Motala

Allt fler sjuka almar: "Sett att det går snabbt"

Motala

Hovrätten ändrar inte misshandelsdom

Visa fler