Mäns våld mot kvinnor är ett akut samhällsproblem

Redan i pandemins början varnade kvinnorörelsen för att ökad isolering, oro, stress och ekonomisk utsatthet skulle få förödande konsekvenser för kvinnor.

Östergötland 1 september 2021 06:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världen över har vi senaste året sett de konsekvenser vi befarat – mäns våld mot kvinnor har ökat. 

Sverige är inget undantag. Mäns våld mot kvinnor är så omfattande att det inte kan ses som ett individproblem utan ett akut samhällsproblem. Det är strukturellt, grovt, upprepat och för att tala klarspråk livsfarligt. 

 

Varje år mördas runt 20 kvinnor i Sverige av män de har eller haft en nära relation med. Tusentals kvinnor och barn flyr varje år för sina liv. Under pandemin har än fler kvinnor isolerats och blivit fångar med sina förövare i sina egna hem. 

I början av sommaren presenterade regeringen ett 40-punktsprogram för att intensifiera arbetet med att stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor.

Regeringen bär ett tungt ansvar, men samtidigt är många av punkterna kommunens ansvar. Vi S-kvinnor vill därför uppmana våra kommuner i Östergötland att säkra att vi tar vårt ansvar för att skydda kvinnor och barn från våld i hemmet. 

 

Våldsutsatta kvinnor och barn har rätt till tryggt och stadigvarande boende. Regeringen satsar på att kartlägga hur kommunerna lever upp till detta. Vi vill därför uppmana våra kommuner att säkerställa detta livsviktiga ansvar. 

Barn måste skyddas från våldsamma föräldrar. Ett tungt ansvar vilar här på kommunerna. Sätts alltid barnens bästa i första rummet? Säkras skolgång? Säkerställer kommunen att gömda barns identitet inte röjs? 

Regeringen har också stärkt läroplanen för sex och samlevnad, med kunskap om samtycke och våld i hemmet. Det är kommunernas ansvar att alla som arbetar med de här frågorna inom skolan har rätt kompetens.

 

Socialtjänstens arbete ska stärkas och alla som möter våldsutsatta inom kommunerna måste ha rätt kompetens, hålla sig uppdaterade om nya riktlinjer om till exempel umgänge, kontaktförbud eller vad som gäller vid psykisk misshandel, kvinnofridskränkning, hedersvåld och förebyggande insatser riktade mot förövaren. 

S-kvinnor kommer alltid vara drivande i kampen för att stoppa mäns våld mot kvinnor och för ett jämställt samhälle, där alla individer kan leva fria trygga liv.  

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor
Camilla Egberth, ordförande S-kvinnor Östergötland

Ämnen du kan följa
Mordet vid resecentrum
Linköping

Sanijes son om pappan: "Jag har hört honom säga att han ska döda henne"

Linköping

TV: Åklagaren om mordet: "Det är en särskild händelse"

Linköping

Så var första rättegångsdagen: Sonen: "Han planerade det här"

Linköping

Kommun kände till våldet mot Sanije – trots det avslutar Ivo sin granskning

Linköping

Vittne försökte stoppa mördaren – slog med sin cykelhjälm mitt under dramat

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

Betalade med falska 500-kronorssedlar – frias

Östergötland

Polisen varnar för bedrägeri på Facebook: "Är i stort sett omöjligt att få tillbaka sina pengar"

Mantorp

Biljakt genom Östergötland slutade med mordförsök på polis

Norrköping

LISTAN: Här är kommunerna som slåss om nya anstalten – men en kan stötta Norrköping

Östergötland

Helgnatt med mycket fylleri: "Det var galet"

Visa fler