Optimal avslutning på Alla själars dag

Egentligen är det fantastiskt: att gratis få gå in i vår domkyrka, sätta sig tillrätta och bjudas på en timme med högklassig musik!

Linköpings kommun 4 november 2019 11:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

”Funeral music” med Domkyrkans kammarkör och Östgöta Barock

Dirigent Marie-Louise Beckman

Betyg 4

Linköpings domkyrka, 3/11

 

Programmet var fint sammansatt, perfekt för att gå den gångna helgens karaktär till mötes – funderingar, frågor, kanske sorg…

Purcells begravningsmusik för Queen Mary smekte och tröstade, ett liniment för stela och trötta själar. Två basuner, en barocktrumpet samt pukor signalerade det högtidliga allvaret. Körens tonbildning utstrålade värme och andades närhet. 

Jag undrar om den gode Purcell någonsin hade bråttom – hans musik är brådskans absoluta motsats! Så även i Sven-David Sandströms spännande bearbetning av hans ”Hear my prayer”. Tack vare Beckmans ledning – och körens kapacitet, förstås – bibehölls spänsten och klangkärnan genom de långa legatobågarna. Detsamma gällde den trygga ”Abendlied” av Rheinberger.

I Bachs kantat ”Ich habe genug” utgjorde stråkar, continuo-orgel och obligat oboe en välljudande fond för solisten Richard Lindström. Honom hör jag gärna igen, hans basröst var fri från den svulstighet som sällan trivs ihop med Bach. Det var inte fråga om någon tordönsbas på de låga tonerna, men det passade till texten som sjöngs: ”somna in”.

I Nystedts tolkning av ett Bachstycke blev känsliga insatser och intonation en utmaning för sångarna. Samtidigt blev deras finaste insats samme Nystedts dynamiska ”Great are you, o God”, sagolikt vackert!

Det här var en optimal avslutning på Alla själars dag.

Gunnar Ekermo

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Linköping

Åklagaren: Risk att misstänkte dubbelmördaren begår nya brott

Affärsliv
Linköping

Saab säljer nederländskt företag: "I linje med vår strategi"

Linköping

Central gata stängs av i flera månader

Ishockey

LHC-profilen lämnar England – här är nya klubben

Motor

Experten om Dinos framgångar: "Är inte alls förvånad"

Visa fler