Köerna till BUP måste kortas

Köerna till BUP växer sig långa i Östergötland. Endast 13 procent av barn och unga i behov av behandling hos BUP får vård inom 30 dagar.

Östergötland 8 september 2021 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessutom får endast 31 procent tid för sitt första besök inom 30 dagar. Det är inte svårt att förstå att det kan få svåra konsekvenser för varje enskilt barn eller ungdom som förpassas till vårdkö istället för att få den vård som behövs. 

Vi, Moderaterna och Kristdemokraterna, har på både hälso- och sjukvårdsnämndens och regionstyrelsens senaste sammanträden, krävt åtgärder för att korta köerna. Men partierna i Koalition för Östergötland (S, C, L och MP) har konsekvent sagt nej.

 

Regionrådet Kerstin Sjöberg (C) viftar i Corren (25/8) bort vårt krav på handlingsplan och menar att mycket redan görs och verkar därmed nöjd.

Men hur kan de styrande partierna vara nöjda, oavsett om det redan finns planer som det arbetas efter, med de genant dåliga siffrorna över tillgängligheten? Uppenbarligen fungerar eller räcker inte de insatser som görs. 

Bakom den här statistiken finns barn och unga – och deras familjer – som mår mycket dåligt och vars vardag och liv helt satts på vänt. Vad har Koalition för Östergötland säga till dem? Att tillräckligt görs? Vi kan inte tolka Sjöberg på annat sätt.  

 

Det är hög tid för de styrande partierna att ta sitt ansvar för denna situation, de kan inte längre stoppa huvudet i sanden och blunda för problemet.

 Östergötlands barn och unga förtjänar bättre och måste kunna lita på att de kan få den vård de behöver och har rätt till i tid.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Stort utvecklingsprojekt inom vården: "Tror vi är något på spåret"

Ny rapport: Tolv smittade behöver fortfarande vård

Insändare: Varför inte börja med 74-åringarna först?

Färdtjänsten fyller bilarna igen – Julia, 22, riskerar att bli allvarligt sjuk om hon får covid-19

Tolv nya coronasmittade under helgen – få på iva

Visa fler