Restriktiv alkoholpolitik handlar om solidaritet

Att kunna köpa med sig en öl hem från pizzerian är moderaternas nyaste förslag för att lätta upp alkohollagstiftningen. Det kan låta logiskt. Öl och pizza passar ju bra ihop och på en pizzeria kan du köpa båda, men bara den ena får du ta med dig hem.

Krönika 23 oktober 2021 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr skulle en sådan förändring inte vara så harmlös som den kan verka. Varje uppluckring av alkohollagstiftningen har en kostnad i andra änden. I pengar beräknas samhällets kostnader för alkoholkonsumtion nu till över 100 miljarder om året. Det är svindlande siffror för alkoholrelaterad sjukskrivning, förlorad produktion och ökade sjukvårdskostnader på grund av alkoholskador. 

Ändå är inte pengarna den stora kostnaden. Det finns ingenting som har ett så starkt bevisat samband med våld i hemmet som just alkohol. Ju större tillgång till alkohol desto större risk att kvinnor och barn far illa i sina egna hem, helt enkelt. Till det kommer alla de barn som tvingas parera, hantera och skydda föräldrar som dricker för mycket. I Sverige finns i dag uppskattningsvis 320 000 barn som påverkas negativt av sina föräldrars drickande. I större eller mindre grad, men negativt.

 

Hur motiveras då förslaget om uppluckring när riskerna är så uppenbara. Ja, på samma sätt som vapenlobbyn i USA fortsätter motivera en liberal vapenlagstiftning efter varje skolskjutning eller massaker: ”Det är inte vapen som dödar, utan människor”. De som driver frågan om att underminera alkoholmonopolet säger ungefär att staten inte kan styra över människors dåliga val. Problemet är att inget av det stämmer. Tvärtom. Ju större tillgång till skjutvapen, desto fler dör och skadas i skjutningar. Och ju större tillgång till alkohol, desto fler drabbas av missbruk, våld och rädsla till följd av ökat drickande. 

Visst vore det passande att köpa med en öl hem till pizzan eller en flaska vin från en krog när du kommer på att du är sugen en lördagseftermiddag. Men priset är som sagt högt. Det kan låt trist, men monopolet är bra. Systembolaget är ryggraden i en restriktiv alkoholpolitik, som inte är till för att hindra mig från att handla, utan för att skydda de som drabbas av överkonsumtion. 

Jag är beredd att fortsätta ta det lilla åbäke det innebär att planera om jag vill ha vin i helgen eller att acceptera att det är cola jag får med mig till hämtmaten. Det är inte ett svårt val när det minskar risken för att fler kvinnor och barn tvingas leva i oro eller våld. En restriktiv alkoholpolitik handlar om solidaritet, inte om en öl till pizzan.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Bolaget nekas starta HVB-hem i Linköping – Ivo: Kriminella och tidigare missbrukare bör inte bo på samma ställe

Halva Peters liv har kantats av missbruk och mörker – nu reagerar han mot den heta rattfylleri-debatten

Ledare: Brottsbekämpning börjar i skolan

"Vi kommer inte hitta lösningar på tre månader"

Hon fick mardrömsbeskedet av polisen – nu vill Pernilla varna andra föräldrar

Visa fler