Den som vantrivs får gärna flytta

Ingen måste ju bo här, Sverige är inte som Östtyskland.

Krönika 8 januari 2020 11:56
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det är blir allt mer uppenbart att det i öppna fria välfärdsländer som Sverige finns människor som innerligt hatar länderna de lever i. Men samtidigt väljer de att leva kvar där och åtnjuta välfärden trots att inget hindrar dem från att flytta till ett land som passar dem bättre. 

Jag syftar inte på dem som är kritiska till vissa fenomen i landet. Vardagsgnäll om orättvisor. För höga eller för låga skatter. Bra eller dålig sjukvård. Polisens tafatthet. För låga eller för höga straff. Bättre eller sämre utbildning. Försök till att blotta rasistiska tendenser. Invandring hit och dit. Ni vet, vanlig samhällskritik som är demokratins livsluft. 

Nej det jag syftar på är ett hat och ett förakt tillräckligt starkt för att förnedringsmisshandla människor. I vissa fall ett förakt och hat så innerligt att urskillningslöst våld eller terror mot landets medborgare anses vara befogat. I andra fall ett förakt som motiverar att plundra välfärden genom organiserad brottslighet. En del påstår att det beror på samhällsklyftor. Politiska åtgärder svarar med att be om ursäkt för sin existens. 

Jag förstår frustrationen som uppstår av att inte hitta ett jobb eller inte komma in på en viss utbildning. Eller frustration över de förändringar Sverige genomgår. Eller ännu värre avsluta en utbildning men ändå inte hitta ett passande jobb. Det finns många anledningar till att vara frustrerad. 

Jag förstår om människor som är frustrerade och kämpar får stöd av samhället eller hjälp genom politiska åtgärder för att de ska lyckas med att uppnå sina målsättningar. Jag förstår de som är frustrerade och vill se en annan politik. 

Jag förstår människor som hatar och föraktar och lämnar Sverige. Men de som hatar allt Sverige står för och ändå väljer att stanna och leva i Sverige övergår mitt förstånd. Precis som jag inte förstår ett samhälle som inte säger ifrån. För oavsett om det är människor som kommit hit från andra länder, svenska nazister eller andra människor som är födda i Sverige och är medborgare så innebär globaliseringen att det också går att flytta från Sverige. 

Ingen måste ju bo här. Sverige är inte Östtyskland eller Sovjetunionen som hindrade människor från att flytta. 

Min förhoppning inför år 2020 är att fler inser att just de som hatar och föraktar inte kommer att ändra sig på grund av bidrag eller för att samhället genom sociala insatser försöker be om ursäkt eller blidka deras hat. Däremot vinner alla om de förstår att de gärna får flytta om de vantrivs. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Correns nya ledarskribent: "Vi har en smutsig valrörelse framför oss"

Ledare: Så blev skogen till ett politiskt slagfält

Ledare: Höjd skatt löser inte utanförskapet

"Flyktingkrisen är en myt" – kritisk syning av migrationspolitiken

Ledare: Vart är du på väg, Magdalena Andersson?

Visa fler