Se och värdera vårdpersonalen!

Högt risktagande och hårt arbete ska erkännas och belönas.

Sverige 31 mars 2020 14:58
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det råder inget tvivel om att landets vårdpersonal gör en enorm insats i arbetet mot coronaviruset. Men medan vissa applåderar ändrar landets regioner riktlinjerna för personalens skyddsutrustning. Nu krävs bara visir, förkläde och handskar för att skydda mot coronaviruset, men alltså inget munskydd.

Regionerna förklarar den kraftigt avskalade skyddsutrustningen med att vi nu har nya kunskaper om hur viruset sprids. Men med ett så smittsamt virus är det märkligt att inte vara långt inne på den säkra sidan för att skydda den värdefulla personalen. 

Det uppstår onekligen misstankar om att regionerna genom nya riktlinjer försöker ducka för problemet med brist på bland annat munskydd. 

Oavsett vad som verkligen ligger bakom regionernas riktlinjer är det rimligt att ordentligt förklara varför de avviker från vad Folkhälsomyndigheten och WHO rekommenderar. Både av respekt för den ordinarie vårdpersonalen, men också för att kunna ta emot de många fler vårdutbildade som uppmanas ansluta.

Detta blir särskilt viktigt nu när regeringen, Centerpartiet och Liberalerna på måndagen meddelade att fribeloppet för studiemedel slopas tillfälligt. Vårdstudenter kommer att kunna arbeta mer vid sidan av studierna, utan att gå miste om lån eller bidrag. Det är också rimligt att detta gäller alla med studiemedel, så att även andra vårdutbildade studenter får bättre förutsättningar för att jobba extra i vården. 

Därtill bör fler regioner slopa den regel som hindrar vårdpersonal som nyligen gått över till ett bemanningsföretag från att hyras in till regionens sjukvård.

Att fler med rätt utbildning kan arbeta i den högt belastade vården är inte bara för att underlätta situationen just nu. Framöver kommer det också vara viktigare än någonsin att kunna ge utarbetad vårdpersonal semester, och då behövs vikarier.

Dessutom är det rimligt att starkt överväga Moderaternas förslag på ett extra lönetillägg för vårdpersonal under våren. Tillägget bör dock vara proportionerligt med den anställdes lön för att inte skattetrösklar ska få motsatt effekt. Det vore fullt rimligt i ett land där vi annars har generösa tillägg för obekväm arbetstid. Och just nu är det minst sagt obekvämt att arbeta inom vården, dygnet runt.

Högt risktagande och hårt arbete ska erkännas och helst belönas. Att ta bort skyddsutrustning som kan innebära en lägre risk, utan att medge detta, är att göra det motsatta. Därtill bör alla fortsatt göra vad de kan för att minska smittspridningen. Att coronaviruset ännu inte fått stor spridning i vissa regioner är ingen ursäkt för att resa iväg över påsk och riskera att ta med sig smittan tillbaka. 

Agnes Karnatz/SNB

Ämnen du kan följa
Läs mer
Östergötland

Antal patienter ökar – "Vi har kapacitet att ta emot alla"

Östergötland

Regionen: Ytterligare fyra smittade har avlidit – liten ökning av antal patienter

Östergötland

Regionen höll pressträff – se den igen här

Linköping

Bodström och Brunell cyklar ut med sin bok

Hälsa och sjukvård

Gotland håller andan inför besked om sommaren

Visa fler