Butiken som brinner för att göra skillnad

Ica Maxi i Linköping vill göra skillnad i samhället. Nu är butiken nominerad till vårt nya pris Årets Linköpingshjärta.

Linköpings kommun 9 oktober 2019 18:30

"Den stora butiken med det stora hjärtat som vill verka som en positiv kraft i hela samhället från att stötta flertalet lokala idrottsföreningar till välgörenhet här i Linköping."

Så skrev de som nominerade Ica Maxi i Linköping till Årets Linköpingshjärta.

Butikschefen Tomas Lundvall blev jätteglad när han fick kännedom om nomineringen.

–  Verkligen roligt! Jag har alltid tyckt att det varit roligt att hjälpa. Det känns bra både för mig och för medarbetarna att ha ett företag som hjälper och bryr sig om samhälle och medmänniskor.

Hur märker du det hos medarbetarna?

– Det sociala engagemanget som vi har satsat på de senaste fem åren bygger en väldig stolthet hos dem. Vi har kunder från hela Linköping så det känns kul att kunna ge tillbaka till hela Linköping. Det är därför vi försöker ha en bredd i vårt engagemang, i stort och smått.

Vad satsar ni på?

– I samhällsengagemanget samarbetar vi med Tappra barn, Ronald McDonald Hus, Stadsmissionen, Erikshjälpen, Idrott utan gränser, som just nu lär barn från utsatta områden att simma, och Good sports där föreningar från olika delar av Linköping träffas och har utbyte av varandra. Sen satsar vi också på Barnens vasalopp, Blodomloppet, LHC, där vi är huvudsponsor för damlaget och LFC.

Vad gör ni för Ronald McDonald?

– Vi åker upp och fyller på deras förråd med matvaror och några gånger per år har vi en del happenings som mello- och grillkvällar. 

Hur tänker ni när ni väljer vad ni ska satsa på?

– Vi vill satsa där vi ser att vår insats gör skillnad. Det är därför vi till exempel satsar på LHC:s damer. Där är det lätt att se hur mycket vårt bidrag betyder. Vi vill också ha ett visst utbyte själva, mer ett samarbete än bara ren ekonomisk sponsring.

Hur började ert samhällsengagemang?

– När jag tog över butiken för fem och ett halvt år sen fanns det lite sponsring, men sedan dess har vi vridit det mer åt samhällsengagemang. Jonas Östling, vår marknadschef, brinner också för det.  

Vad brinner ditt hjärta mest för?

–  Vår vision är "Vi gör skillnad". Det är det vi vill vara med och göra i stort och smått, från individnivå upp till föreningar.

Ica Maxi i Linköping har ungefär 250 anställda, plus deltidsarbetare. Tomas Lundvalls bolag Tornby Stormarknad AB, som driver butiken, omsatte förra året 732 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 12 miljoner.

Resurspoolens Siv Nordqvist och Anders Björk, initiativtagare till Fin dag, är också nominerade till "Årets Linköpingshjärta. På Corren.se finns en omröstning där det går att rösta på de nominerade. 

Vinnaren av Årets Linköpingshjärta presenteras på Linköpings välgörenhetsgala 8 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Kustvik

Ämnen du kan följa
Årets Linköpingshjärta
Linköpings kommun

Siv hyllas för sitt arbete för ensamma

Affärsliv
Linköpings kommun

Anders kan vinna pris för Fin dag

Läs mer!
Välgörenhet

Cyklat 125 mil för välgörenhet: "Blir mycket rumpsnack"

Linköping

Här springer barnen för välgörenhet: "Det var jättekul"

Linköping

Här är Linköpingsborna generösast i hela Sverige

Linköping

Studentföreningen arrangerar "pepparkaksbuset" online

Linköping

Väggen hjälper hemlösa: "Byter sängplats varje natt"

Visa fler