Mångsidig konstnär hyllas med minnesutställning

Ingvar Lindstén var en konstnär med sinne för små detaljer. I helgen invigdes hans minnesutställning.

Åtvidaberg 13 september 2020 14:18

– Han hade endast lagt till en liten röd prick, men när han visade mig målningen lade jag inte märke till den. Ingvar frågade mig alltså om jag tyckte att hans version nu hade blivit bättre, och jag såg till en början ingen skillnad. 

– Han var noggrann, pedantisk, och den där lilla röda pricken visade sig ändra hela balansen i bilden, vilket jag upptäckte först efter ett tag.

Så berättar styrelsemedlemmen i Åtvidabergs Konstförening Lars-Arne Paulsson om ett av otaliga möten med konstnärskollegan och vännen Ingvar Lindstén.

Åtvidabergsmålaren, guldsmeden, fotografen och seglaren Ingvar Lindstén avled i augusti 2019 vid en ålder av 90 år. På lördagen invigdes en retrospektiv utställning med ett 40-tal verk av konstnären. I sitt hälsningsanförande berättade Åtvidabergs Konstförenings ordförande Britta Augander om konstnären och hans verksamhet. 

– Ingvar var visserligen född i Linköping, men alla räknar honom som åtvidabergskonstnär. Och att han var en mycket duktig sådan förstår man när han i en recension jämfördes med Cezanne.

Efter konstnärens bortgång uppkom frågan om vad som borde hända med alla kvarvarande målningar. Så småningom föreslogs att Åtvidabergs Konstförening skulle arrangera en retrospektiv utställning till konstnärens minne. 

Under premiärdagen kom ett 60-tal besökare. Konstnären själv representerades av dottern Desirée Lindstén, som var glad över att det var pappans gamla vänner som hade arrangerat utställningen. 

Målningarna kan ses fram till den 20 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rolf Hansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Musik

Linköpingssonen om att vinna en Emmy: Surrealistiskt

Musik

Startfältet i "Idol" klart efter kvalfinalen

Kultur och Nöje

Avslöjande om penningtvätt belönat

Musik

Foton på Bowie ställs ut på brittiskt museum

Musik

Svensktoppen: Lena Philipsson ny på listan

Visa fler