LHC behöver en annan lagkapten

Det var en jämn och bra bortamatch av LHC i Skellefteå och ett stabilt försvar trots förlusten. Ändå är det en fråga som inte kan sluta skava i mig. Är verkligen Eddie Larsson spelaren som ska vara kapten i det här laget?

Skellefteå kommun 3 oktober 2019 21:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Små marginaler avgör i matcher som denna. Ett stort misstag av Adam Ginning i ett läge där matchen stod och vägde avgjorde allt. Så jämnt är det i SHL-hockeyn. Ändå är det en riktigt bra bortamatch av Linköping och det finns mycket positivt att ta med sig. Det som skaver mest i mig just nu är att LHC var värt i alla fall en poäng – en poäng som kan vara väldigt avgörande när serien räknas ihop efter 52 omgångar. 

Det är dock en annan sak som jag vill ta upp. Jag har grubblat över det här ett tag nu och trots att Eddie Larsson gjorde en bra match mot Skellefteå måste jag ställa frågan:

Är han verkligen den spelare som ska ha C:et på bröstet i det här laget? 

Förra säsongen blandade och gav han på isen och i inledningen av den här säsongen har han gjort likadant. Jag tyckte dock att han var värd en andra chans som kapten efter fjolårets nederlag då jag har sett hans ledaregenskaper utanför isen. Han är personen som är lugn, stark i sig själv, alltid ger järnet på gymmet och också utstrålar stabilitet med sitt sätt att vara. Men av någon anledning lyckas han inte förmedla det fullt ut på isen match efter match efter match.

Vissa kanske tycker att vem som har C:et på brösten inte spelar någon roll. 

Men jo! På något sätt är det den spelaren som ska visa vägen både i snacket med domaren och med sin attityd och inställning. En lagkapten ska till exempel inte ge en crosschecking i ryggen i ett kritiskt skede av en match och få sitta i utvisningsbåset när laget behöver honom som mest på isen.

Så, vem borde ta över platsen som lagkapten tänker ni? 

Jag har en toppkandidat: Jimmy Andersson

Andersson har skrivit ett långt kontrakt med LHC och kämpar på i med- och motgång. Han ger allt, är en snäll person som alltid försöker få alla i sin omgivning att må bra och hans formkurva fortsätter att gå uppåt. Jag tror till och med han skulle kunna växa ytterligare som spelare om han skulle få förtroendet som kapten. Det hade varit spännande att få se honom i den rollen.

En annan spelare som passar i rollen som kapten är Jonas Holös. Han är dock väldigt ny i laget och det tar tid innan man hittar den naturliga platsen i omklädningsrummet. Han är nog inte redo än – men är absolut en kandidat för framtiden. 

Men oavsett vad så har Larsson fått sina chanser att leda den här skutan och på precis samma sätt som man låter en tränare kliva åt sidan borde man kunna välja bort en kapten när det inte fungerar. Det kanske till och med skulle vara en positiv sak för hans egen del att bli av med ansvaret som ibland ser ut att tynga honom mer än lyfta honom. 

Rebecca Candevi

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Junland efter uppbrottet: "Då firade jag med champagne"

Ishockey

LHC-stjärnan vägrar ge upp: "Vill verkligen tillbaka"

Ishockey

Nu tvingas LHC stoppa populära traditionen

Ishockey

Zabel dementerar att LHC-ikonen fått kontraktsförslag

Ishockey

Klart: Så här matchar LHC under sommaren

Visa fler