Succéstämning på helgens festival

För andra året i rad bjöd hösten på festivalkänsla med Linköping FallOut på Saab Arena. Denna lördag bestod lineupen av Jung, Estraden, Thomas Stenström och Tjuvjakt.

Linköpings kommun 27 oktober 2019 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

Linköping FallOut

Jung, Estraden, Thomas Stenström och Tjuvjakt

Saab Arena, 26/10

Betyg: 4

Festivalkvällen inleddes starkt av bröderna Henrik och Tom Ljungqvist i popduon Jung.  

Förra året hölls FallOut-konserterna på arenascenen, men publiken var inte så värst stor, så att den här gången hålla sig till Foajén verkar rimligare.  

Inte för att artisterna inte förtjänar en större publik, för kvaliteten är det verkligen inget fel på. Jung skulle till exempel kunna ge influensen Coldplay en match, trots att bröderna är jämförelsevis nya på musikscenen.  

Första albumet Dreamers (2019) släpptes så sent som förra veckan, men publiken kan redan sjunga med till de unga musikaliska begåvningarnas träffsäkra toner.  

Det enda riktigt negativa (förutom att de skulle kunna öva lite mer på mellansnack) är att spelningen är så kort. Sedan är det paus innan Estraden går på.

Estraden har jag själv lyssnat ganska mycket på sedan tidigare. Inte minst sedan singeln ”Smartare” släpptes ihop med Molly Sandén. Sångerskan Louise Lennartsson avslöjar att den för henne själv handlar om att inte kunna släppa någon, fastän man kanske egentligen borde.  

”Jag var ihop med mitt ex i två år, men det tog mig fem år att komma över honom”, säger hon innan låten spelas. Det bidrar till en mer personlig inramning, och allsång blir det även med Estraden.  

 

I senaste singeln ”Bra för dig” med Victor Leksell sjunger Louise om någon som är mycket sötare än hon, vilket är svårt att föreställa sig när hon svävar runt som en älva på scenen.

Trots briljant sång är det lite tråkig ljudkvalitet med playbackmusiken under just Estradens spelning, som även den är tråkigt kort.

Men så kommer ett av huvudnamnen: Thomas Stenström. Och oj vilken kille, vilket ös! Här går det inte att ta miste på passionen för musiken. Jag blir nästan lite kär i hans rebelliska attityd och hoppingivande kaxighet oavsett om han sjunger om att bli dumpad (”Bam Bam”) eller livets allmänna jävlighet (”Det är inte lätt att leva”). Självklart är publiken nära bristningsgränsen under ”Slå mig hårt i ansiktet” och stämningen är på topp.

Och nog håller den i sig även under Tjuvjakts spelning. Jag klagade en gång på bland annat deras parodiska stil i en recension och fick en dissande replik tillbaka i låten ”okokokokokok”. På Saab är de proffsigare och medelåldern runt 18 år passar perfekt.

Melinda Reyes Hiltunen

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Linköping

Ung person på sparkcykel blev påkörd av bil

Ishockey

Nu tvingas LHC stoppa populära traditionen

Östergötland

Trasig slussport stoppar trafiken i kanalen

Linköping

Polisen söker smitare efter prejningsolycka

Linköping

Mike Helber blir vd för Linköpingsföretag

Visa fler