Samhällsdröm som bär på sin undergång

En tät, stark och komprimerad utställning med många djuplager. Tre stora teckningar och en skulptur.

Linköpings kommun 28 oktober 2019 10:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konst

Krister Johansson

”Normalisering”

Galleri Skådebanan. Visas till 20/11.

 

Rummet vibrerar av intensiv samhällskritik och tung kulturhistoria med laddad symbolik.

Samhällsbygget och naturen bärs nödtorftigt upp av hoplappade byggnadsställningar. Känslan av gruvschakt som hotar rasa samman. Bilden heter ”Önskningens stege”, men innehåller motsatsen: en samhällsdröm som bär på sin undergång. Dubbeltydigheten finns för övrigt redan i utställningstiteln.

Den andra stora bilden ”Biblioteket”, också i blyerts och sepia, innehåller tjocka böcker i skinnband från en svunnen tid. Bord med labyrint och kartor samt diverse figurer. Resterna av en avfolkad högkultur på avskrivning i rationalitetens tid. Tragiskt.

I mitten av rummet tronar en garotta-skulptur, en tortyrstol med invaxade bokklassiker. Ve den som vågar läsa dessa tankedigra verk. Konformt tänkande ska pressas in. Den tredje och sista bilden ”Äppelplockarna” är också fascinerande som en uppskruvad magisk realism om människans glömda kunskaper och hopplösa drömmar.

Krister Johansson (född 1944 i Linköping) är en suverän tecknare som med stor detaljprecision behärskar sitt medium. Form och innehåll kan föra tankarna till mästare som Da Vinci, Escher och Roj Friberg. Men språket närmar sig också den fullmatade barockkonsten. 

Här en mogen konstnär som på höjden av sin levnads bana levererat denna otroligt genomarbetade och välformulerade utställning. Den absolut bästa jag sett av honom.

Christer Fällman

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Linköping

Åklagaren: Risk att misstänkte dubbelmördaren begår nya brott

Affärsliv
Linköping

Saab säljer nederländskt företag: "I linje med vår strategi"

Linköping

Har dömts för 65 brott – nu är mannen misstänkt igen

Linköping

Central gata stängs av i flera månader

Affärsliv
Linköping

Första flygplanet lyfter från Linköpings flygplats

Visa fler