Mobil skylt bevakar förare i tätorten

I sju veckor har den digitala hastighetsskylten registrerat hur snabbt det går i trafiken i Boxholms tätort. Nu ska uppgifterna analyseras.

Boxholms kommun 28 oktober 2019 08:00

– Ser vi att det är många som kör för fort på en viss adress så kan vi be polisen att göra en särskild insats där, säger Hampus Sunnerstam, chef för gata- och parkavdelningen i Boxholms kommun.

Hastighetsskylten med en digital skärm har under sju veckors tid bevakat lika många adresser i Boxholm. Initiativet kom till för att kontrollera hur sänkningen från 50 till 40 kilometer i timmen för ungefär 1,5 år sen efterföljs i verkligheten.

 

– Det ringer ofta invånare som vill att vi ska sätta ut hastighetsdämpande åtgärder, men det är omöjligt att göra det överallt. Därför tyckte vi att den här skylten, som går på batteri och monteras på en stolpe, var en smidig grej för oss att använda.

Först ut var Tallåsvägen i september, därefter har skylten flyttat runt från vecka till vecka. Just nu sitter den på Parkgatan som i nuläget också är den sista planerade placeringen. Men det finns redan önskemål om att skylten ska sättas upp på fler platser. 

 

Skylten mäter förutom hastighet också hur många fordon som passerar åt båda håll. Uppgifterna som registreras är omfattande, men Hampus Sunnerstam har redan hunnit kika på delar av resultaten som framöver ska presenteras för samhällsbyggnadsnämnden.

– Överlag så hålls hastigheterna rätt så bra, men jag vet inte om det beror på skylten eller inte. Ibland kanske man inte är medveten om att man kör för fort och då kan en sån här skylt bli en ögonöppnare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Djerf

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ydre

Man misstänks ha plågat kaniner till döds

Ydre

Bytte lås efter vräkning - misstänks för olaga intrång

Boxholm

Gamla fordon fyllde festplatsen på sista våffeldagen

Boxholm

Uppdraget: Hitta finansiärer till trygghetsboendet

Boxholm

Man misstänks för mord – men åtalet dröjer

Visa fler