Josefine har 50 000 följare på TikTok

Josefine Waldau Wass har precis slutat nian och ska börja i gymnasiet i Linköping på Folkungaskolan. Hon har valt musiklinje och hoppas på en karriär som musikalartist. En bra start har hon redan med över 50 000 följare på appen TikTok. 

Kisa 29 juli 2020 18:00

2016 började Josefine använda appen som då hette Musically. Hon fick snabbt många följare.

– Jag gick i mellanstadiet och det var en ny rolig app. Jag testade att göra några videos och fick följare, säger Josefine.

Att det var just den appen som Josefine fastnade för var för musiken.

– Jag gillar musik väldigt mycket och kunde nu använda musiken. Musiken och att filma sig själv var något extra. Jag jobbade på Astrid Lindgrens värld och filmade lite därifrån. Man får inte filma med kläderna men jag filmade lite på miljöerna och de fattade att jag jobbade där.

Josefine har lagt upp mycket klipp när hon sjunger och gör gymnastik. Ett speciellt tema finns inte på kontot utan det är en blandning av mycket. Allt ifrån rutiner till dans.

 

Många vittnar om negativ stämning och hatkommentarer på sociala medier. De förekommer även i appen TikTok. Josefine själv har inte upplevt något problem med hatkommentarerna, får hon någon så tar hon inte åt sig av den.

– En del på TikTok har en funktionsnedsättning och då kan folk vara väldigt taskiga. Det är mest yngre som försöker vara coola i kommentarsfältet. De skriver mest skumma saker och inte alltid taskiga saker. Jag känner ett ansvar för att svara på kommentaren på ett trevligt sätt så jag inte svarar drygt tillbaka. Jag försöker skriva att jag inte tar illa upp men det kan vara andra som gör det.

Det finns också positiva sidor med appen också.

– Det är just det att man kan bli kompis med någon som faktiskt behöver det. De blir glada om man lägger upp något och frågar om hjälp. Det känns helt orimligt men man blir kompisar. Är man ensam och sen får skriva med någon som bryr sig så känner man sig sedd. Man blir kompis med 53 000 personer.

Hur känns det att ha så många följare?

– Man måste tänka efter vad man lägger ut. Det är mer ansvar så man tänker igenom mer om det här kan läggas ut, om det kan tolkas fel eller om någon kommer någon ta illa upp. Så det är egentligen inget jag måste tänka på men det är något jag vill tänka på för att inte göra någon ledsen, säger Josefine.

Josefine har gjort flera samarbeten med hjälp av appen. Det är inte lätt att veta vilka företag som är bra eller dåliga.

– Det finns företag som ger en rabattkod och när den används fem gånger så kan man få något, men det sker oftast inte. Nu har jag samarbete med några av de största företagen i Sverige.

Innan Josefine tackar ja till ett samarbete så tänker hon om det kommer att sälja på hennes målgrupp och om hon själv använder produkterna.

Tjänar man några pengar på TikTok?

– För mig som inte har något företag är det inte något speciellt. De tjänar mer pengar på mig än vad jag tjänar på dem. Men det är skönt att jag slipper lägga mina pengar på kläder och att jag kan tipsa mina följare.

 

Josefine blir ibland igenkänd när hon är ute.

– När jag var på Liseberg med klassen så var det många som kom fram och ville ha en bild.

Josefine tror att hon fortfarande kommer lägga upp videos i framtiden men mest tid spenderar hon på Instagram.

– Det är väldigt roligt att ha minnen så jag kommer absolut lägga upp video. Förut hade jag nästan ett schema och la upp tre videos varje dag. Nu lägger jag upp när jag gör något kul eller när jag har en bra idé.

Vad är Tiktok?

Tiktok är en app som har funnits sen 2016 och ägs av det kinesiska företaget ByteDance. 

Tiktok har mer än 500 miljoner aktiva användare varje månad. 

I appen kan man spela in videos med musik där man sjunger, dansar eller skådespelar. Det kan vara roliga sketcher, tips och trix eller utmaningar. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Märta Svensson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Linköping

Då kommer tokhyllade Rein till Linköping

Kisa

Spången räddad - "Vi åtar oss att fixa det varje år"

Kisa

11 viltolyckor i Kinda senaste veckan

Kisa

Träd blockerade halva riksväg 23

Kisa

Omfattande stöld från matbutik i Kisa

Visa fler