"Nu vill man bara att allt ska börja"

Mycket nytt hos LHC-damerna. Men åtminstone en sak är sig lik. Eveliina Suonpää blir viktig i vinter också.

Luleå kommun 8 september 2019 14:36

– Det känns bra och jag ser verkligen fram emot att premiären på fredag. Det har varit en lång sommar och nu vill man bara att allt ska börja.

Så uttryckte sig storspelande målvaktsstjärnan efter 3–2 i prestigeladdade genrepet mot HV 71 i Kinnarps arena. Med bara tio sekunder kvar (!) kom avgörandet när Pernilla Winberg spelade fram nyförvärvet Zoe Hickel till segermålet i numerärt överläge.

Ett välkommet styrkebesked för Linköpings HC i andra och sista träningsmatchen under försäsongen.

– Riktigt kul att spela med tjejerna. Det var länge sedan. Klart att det finns saker att förbättra, men det är fortfarande tidigt och hade varit konstigt annars, sa Eveliina Suonpää.

 

Efter Kim Martin Hasson, som tog LHC till guld, och Florence Schelling, som tog LHC till silver, värvades hon till Linköping inför förra säsongen och det ska sägas att det under hösten var en och annan som undrade hur det skulle gå.

Jodå.

Gick alldeles utmärkt.

Suonpää spelade upp sig för varje match och avslutade med ett storstilat slutspel där hon i allra högsta grad var delaktig i att LHC tog sig hela vägen till en femte och avgörande SM-final mot Luleå. Efter förlusten där har mycket hänt och nästan halva laget är utbytt.

Men finländska målvakten står kvar – och har bland annat fått sällskap av landsmanninorna Anna Klilponen, Vilma Tanskanen och Saana Valkama.

– Vi gick tillsammans på gymnasiet alla fyra. Fantastiskt roligt att få spela tillsammans igen, sa Eveliina Suonpää.

Din egen roll i laget jämfört med i fjol?

– Förra året var det som att jag mest hängde med, nu försöker jag att ta ett större ansvar för laget och vara en ledare. Jag gillar det och tror att jag kan växa av det. Vi har ett spännande lag, med många som jobbar hårt och åker mycket skridsko. Det blir vår styrka i vinter.

 

HV 71 gör en storsatsning för att ta det efterlängtade guldet och har bland mycket annat värvat tre spelare från LHC: Anna Kjellbin samt nordamerikanska duon Sidney Morin och Kennedy Marchment. Det såg stundtals spetsigt ut, men efter en tuff start spelade LHC tydligt upp sig och som helhet var det en jämn match mellan två lag som kommer att slåss på övre halvan i allt tuffare SDHL.

Det är en gissning som knappast behöver garderas.

Till sist 1: övriga LHC-mål gjordes av Madelen Haug Hansen och Pernilla Winberg.

Till sist 2: nya forwarden Isabell Palm blev liggande kvar på isen efter en närkamp vid sargen och tvingades utgå med befarad knäskada.

– Hon är på sjukhus för undersökning. Bara att hålla tummarna för att allt gick bra, sa Madeleine Östling, tränaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

LHC klarar inte av en publikfri säsong: "Håller inte"

Ishockey

Sommartider är hockeytider för målvaktstalangerna

Ishockey

Robertsson om nya finnarna: "Löser språkproblemet"

Krönika

Är eftersmaken av framgång god i detta läge?

Ishockey

Fler spelare avstår NHL-slutspelet

Visa fler