2 200 i tomtkön – då läggs den ner

2 200 Linköpingsbor köar för att köpa en kommunal tomt. Men nu lägger den styrande Alliansen ner kön för att i stället sälja tomter via mäklare.

Linköpings kommun 2 oktober 2019 17:00

Den ständigt växande kommunala tomtkön har varit en het politisk fråga i decennier, med återkommande vallöften om att minska den. I stället har den fortsatt att växa och över 2 200 personer köar nu i hopp om att få köpa en kommunal villatomt.

Samtidigt har allt färre tomter förmedlats via kön – fyra i år och inte en enda i fjol.

Alliansen och Koalitionen är därför helt eniga om att något måste göras. De är däremot inte alls eniga om vad.

 

Den styrande Alliansen – M, C, L och KD – har nu bestämt sig för att helt avveckla kön under nästa år. Kommunala tomter ska i stället säljas via fastighetsmäklare.

– Det är den väg som Norrköping, Uppsala, Eskilstuna Södertälje och många andra kommuner har gått, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Vad säger du till dem som har stått länge i kön, betalat sin årsavgift och hoppats få köpa en tomt?

– Har man stått i flera år och inte fått något skulle jag känna mig ganska sur redan nu. Det stora sveket är att kommunen genom förmedlingen ställt ut ett löfte som sedan inte hållits.

 

Muharrem Demirok menar att tomterna inte har gått till dem som bäst behövt dem.

– Många har stått i kön väldigt lång tid, vissa ända sedan 1960-talet. Det innebär att de inte har ett akut behov av en bostad. Nu vill vi reformera tomtförmedlingen och se till att tomterna går till dem som behöver dem här och nu.

Är inte huvudproblemet att ni inte har tagit fram tillräckligt många tomter till kön?

– Vi måste öka utbudet, det är helt rätt. Det finns inte många tomter i de planer som vi har ärvt av Koalitionen, men i kommande planer är ambitionen att se till att det blir betydligt fler, säger Muharrem Demirok.

 

Mari Hultgren (S), nämndens vice ordförande, är besviken på Alliansens vägval.

– Det här kommer att påverka marknaden så att priserna går upp ännu mer. Det allvarligaste är att vi förlorar möjligheten att använda tomtkön som ett verktyg för att motverka bostadssegregation, säger hon.

S kommer att lägga ett eget yrkande till nämnden. I korta drag går det ut på att skapa fler och betydligt mindre tomter –  400–500 kvadratmeter – och dessutom ta fram ett typhus tillsammans med lokala småhustillverkare. Partiet vill också öppna tomtförmedlingen för radhus, parhus och byggemenskaper.

– Det skulle få ner byggkostnaderna och ge fler vanliga löntagare möjlighet att förverkliga drömmen om ett eget hus, säger Mari Hultgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Linköping

Polisen om uppgifterna: Vi tar dem med oss

Ljungsbro

Beskedet: Då öppnas kanalen vid Ljungsbro igen

Linköping

Ung person på sparkcykel blev påkörd av bil

Ishockey

LHC-stjärnan vägrar ge upp: "Vill verkligen tillbaka"

Ishockey

Nu tvingas LHC stoppa populära traditionen

Visa fler