Har polisanmälts efter skandalen i Oskarshamn

Två personer har polisanmält efter bengalbränningen i Oskarshamn. Samtidigt har Linköping HC startat en utredning för att hitta de skyldiga.

Oskarshamns kommun 20 oktober 2019 14:44

– Just nu kan man säga att det är två parallella utredningar som pågår. Vi ser mycket allvarligt på det, säger Pierre Petersson, som är säkerhetsansvarig i SHL-klubben. 

Lördagsmatchen i Be-Ge Hockey center i Oskarshamn försenades med en halvtimme sedan pyroteknik använts i LHC-klacken. Brandlarmet gick och hallen fick utrymmas. En händelse som Linköping HC snabbt tog avstånd från och till klubbens webbplats säger tillförordnade klubbdirektören Anders Bouvin:

– LHC som förening och lag tar tydligt och kraftfullt avstånd från all användning av pyroteknik och andra evenemangsförstörande händelser. Vi som förening kommer gå till botten med ärendet vilket redan har påbörjats.

 

Under söndagen fortsatte sedan arbetet för att identifiera de skyldiga. Helt klart är att två personer har polisanmälts misstänkta för brott mot ordningslagen. Med tanke på att tilltaget ledde till utrymning bedöms det som extra allvarligt. 

Det bekräftas av Pierre Petersson, som själv var på plats i Oskarshamn.

Samtidigt fortgår LHC:s utredning och enligt den SHL-manual som finns kan den typen av brott med pyroteknik inblandat leda till tillträdesförbud från alla elithockeyarenor i Sverige i upp till två år.

– Vi väntar inte på någon dom utan tar ett eget beslut. Det finns tydliga och bra bilder från övervakningskamerorna, men identifieringen försvåras av att personerna i fråga gömt sig under en flagga. Det kan vara två, men det kan också vara fler och det kan bli svårt att hitta alla, säger Petersson.

När hoppas ni vara klara?

– Vi jobbar på och förhoppningsvis tar det inte så många dagar. Samtidigt är det viktigt att vi inte dömer någon ohörd utan ger alla chansen att försvara och förklara sig.

Hur kunde de få pyrotekniken med sig in på arenan?

– Alla har visiterats noggrant, men problemet är att det är så små saker att de är mer eller mindre omöjliga att upptäcka vid den här typen av visitering. Där finns ingen kritik.

 

Så sent som under förra säsongen stängdes personer i LHC-klacken av efter att ha hånat en omkommen HV-supporter.

– Det är lika tråkigt varje gång det inträffar. Det är så många som gör ett fantastiskt jobb, men så finns det ett fåtal som förstör. Det enda vi kan göra är att prata om det och hitta de skyldiga så att alla förstår att man inte kan göra sådana här saker utan att åka fast, säger Pierre Petersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

LHC-stjärnan vägrar ge upp: "Vill verkligen tillbaka"

Ishockey

Nu tvingas LHC stoppa populära traditionen

Ishockey

Zabel dementerar att LHC-ikonen fått kontraktsförslag

Ishockey

Klart: Så här matchar LHC under sommaren

Ishockey

Finska stjärnan lämnar LHC-damerna – klar för rival

Visa fler