Porscheälskare i tre rum och kök

Däcken skulle ut ur garaget vid flytten. Då dök tanken upp, Bertil Krölle tog med dem som inredning i lägenheten.

Boxholms kommun 9 november 2019 12:00

I trapphuset hörs soft musik, annars märks inget ovanligt. Det ändrar sig när Bertil Krölle öppnar dörren till lägenheten i Boxholms utkanter. Det första som syns är två riktigt feta däck med en glasskiva ovanpå. Bakom bordet finns fototapeten, med en Porsche 550 Spyder. Det var bilen som James Dean körde ihjäl sig i 1955.

Däcken har suttit på Bertils  Porsche Carrera 4s, den tredje Porschen i hans ägo. Det var när flytten från villan skulle ske som tanken på bordet dök upp. I garaget låg däcken och väntade på att kastas ut. Så blev det inte, de fick följa med i flytten.

­– Det här måste vara ett av Boxholms dyraste bord. Skulle man köpa det i butik, för vad däcken och fälgarna kostar, blev det ett stort fint bord. Volvo-däck hade inte fungerat, då skulle man få sitta på golvet som japanerna gör, så lågt skulle det bli, säger Bertil Krölle.

 

Gröna växter är ett annat intresse som fyller köket och delar av vardagsrummet. Det tar sin tid att sköta om dem enligt Bertil, alla ska ju inte vattnas samtidigt. Vattningen är också ett särskilt kapitel. I badrummet står petflaskor på rad bakom ett draperi. De är fyllda med näringsvatten och har rätt temperatur.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning och gröna växter. Det får mina dagar att gå. Jag har hållt på sen flytten hemifrån. Växterna och att laga mat är intressen som sitter i, utan det skulle det här vara en riktig ungkarlslya.

På hallväggen hänger två tavlor med 66 små fack. De är fulla med 98 modellbilar, plus de fyra som står ovanpå. Men en hermelin har smugit sig in i samlingen, en SAAB. Men den står där bara för att visa hur vackra linjer just Porsche har, enligt Bertil.

 

Till höger i hallen, efter toaletten, ligger sovrummet. Det känns som att titta in i ett garage. På ena sidan sitter en måttbeställd fototapet över hela väggen. Motivet är en parkerad bil under tak, såklart en Porsche. Sängen och överkastet, med sin gråmetalliska plåtfärg, smälter färgmässigt ihop med tapeten. 

Det finns också ett tredje intresse som sätter sin prägel på Bertil Krölles lägenhet. Han samlar på replikor av automatvapen från andra världskriget och ser dem som konst.

– Jag tycker att vapnen är fina grejer och gillar att det finns så välgjorda kopior. Det är snygga prydnader som jag på senare tid haft råd med. Jag är inte med i någon skytteklubb eller så.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Gustavsson

Ämnen du kan följa