Feministernas läxa till unga tjejer

Kvinnor förtrycks av män, brukar feministerna säga. Men en debatt förra veckan visar att det ofta är kvinnor som trycker ned andra kvinnor.

30 maj 2011 03:00

Framförallt tycks litet äldre kvinnor som står till vänster, och i andra sammanhang gärna pratar om könsmaktsordningen, drabbas av en aggressiv lust att trycka ned en ung och framgångsrik kvinna så långt det bara går.

Den unga kvinnan är Isabella Löwengrip, mera känd som modebloggaren Blondinbella. När samhällsdebattören Ann Charlott Altstadt i Aftonbladet (21/5) idiotförklarade modebloggare i allmänhet och skrev att 80- och 90-talisterna är den minst samhällskritiska generationen någonsin, fick Blondinbella symbolisera de i Altstadts ögon korkade unga kvinnorna.

Altstadt beklagar att "mediernas fixering vid det som förr var en övergående tonårsfas nu breedar fram en generation bimbos". Men eftersom Altstadt, född 1964, också skriver "Jag har varit ung tjej sedan långt innan Blondinbella föddes", anar man att det är Altstadt, inte medierna, som är fixerad vid ungdom. Det finns mängder av tidningar och tidskrifter i Sverige som skriver om andra ämnen än modebloggare. Om Altstadt läste dessa, och slutade att se sig själv som en ung tjej, kanske hennes ilska skulle minska.

Altstadt är vansinnig över "vänsterns nederlag i kampen om tidsandan", och det förklarar varför Blondinbella blir måltavla. Hon är inte bara en ung, kvinnlig, framgångsrik entreprenör - hon är också moderat. Därför kan inte Altstadt låta bli att håna Blondinbella för att hennes pappa är välbärgad, och den tråden tar författaren Unni Drougge upp när hon går till attack.

Drougges text är en verbal spya över Blondinbella. Drougge hävdar att Blondinbellas framgångar bara beror på att andra unga tjejer njutskäms över hur enfaldig hon är, men att Blondinbella samtidigt förstör unga tjejers liv eftersom omvärlden tror att de är lika enfaldiga och ytliga som hon.

Att Blondinbella har arbetat hårt för sina framgångar vill Drougge inte se. Enligt henne är det enfald, tur, en rik farsa och ett trevligt utseende som gör att Blondinbella "får rafsa ihop en bok och får en tidning".

Riktigt komisk blir debatten när SSU-ordförande Jytte Guteland, 32 år, skriver att Blondinbella, 20 år, "vet ingenting om hur det är att vara ung". Guteland vet att det är ett elände att vara ung i Sverige i dag, och att Blondinbella skönmålar verkligheten.

Undertexten i de tre attackerna på Blondinbella lyder: Vem tror hon att hon är?! En ung kvinna som tar plats i den offentliga debatten men som inte gillar socialism, kollektivism och feminism - hon måste vara enfaldig och ytlig!

Och Blondinbella, som med sin blogg, sin tidning och sitt företag vill övertyga unga tjejer om att de ska tro på sig själva och våga ta för sig, har mot sin vilja lärt de unga tjejerna ytterligare en viktig läxa: Om du blir känd och framgångsrik men vägrar att rätta in dig i ledet så kommer medieelitens kvinnliga feminister att försöka krossa dig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!