Fokus ligger nu på att reducera hotet, vilket kan innebära att frihetsberöva den eller de som hotar. Danielsson vill inte säga om några frihetsberövanden redan skett.

Underlaget har tagits fram av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). Det består av operativt ansvariga personer från Säpo, Försvarets Radioanstalt (FRA) och den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

John Daniels, säkerhetschef vid Must, säger att hotet inte är riktat mot Försvarsmakten.

Säpo vill inte säga om det finns ett samband, men de senaste dagarna har västerländska säkerhetstjänster varnat för terrordåd i Europa.

Terrorutbildade islamister med europeiska pass ska ha kommit till Europa, eller är på väg, från läger i Pakistan för att genomföra spektakulära attacker mot europeiska städer.

Attentaten riktas mot "mjuka" mål som turistattraktioner och likna räderna i Bombay i Indien 2008, har säkerhetskällor sagt till Sky News. Kraftigt beväpnade män attackerade bland annat lyxhotell och en stor tågstation. 166 människor dödades.

Men Magnus Norell sätter inte den nu höjda terrorberedskapen i samband med det specifikt påstådda islamisthotet mot europeiska storstäder som det talats om i dagarna, och som han anser är överdrivet.

Trots att Danielsson fattade beslutet att höja beredskapen precis före valet, säger Säpo att det inte finns något samband.