Slukhål öppnade sig på E4:an

Ett stort hål, ungefär två meter djupt och en meter brett, öppnade sig mitt på vägbanan på E4 utanför Krokek i närheten av Norrköping. Kilometerlånga köer uppstod.

27 juli 2015 16:59

Vid 16-tiden på måndagen fick polisen in flera larmsamtal om att det hade uppstått ett hål i körbanan på E4:an. Det gällde höger körfält i södergående riktning vid Krokek.

Enligt polis på plats var hålet som störst 1,5 meter gånger 1,5 meter samt två meter djupt.

- De uppgifter som vi har fått in pekar också på att hålet bara blivit större och större och det hörde vi redan under det första inringda samtalet att det då ökade i storlek, säger Thomas Agnevik vid polisen.

Trafikverket var på plats strax efter 18 och de bedömde att det gick att leda trafiken förbi hålet i det vänstra körfältet.
- Det är väldigt svårt för oss att göra en riskbedömning på ett slukhål på E4:an. Vad jag vet så har det aldrig hänt förut, säger Thomas Agnevik.

- Vi på Trafikverket ser väldigt allvarligt på det hela, speciellt eftersom det gäller E4:an, säger Mikael Wiman, trafikledare vid trafikcentralen i Stockholm.

Trots det stora hålet och dåliga läget fanns inga uppgifter om att något fordon skadats.
- Vad jag vet så har inget hänt innan vi var på plats. Även om det var 17 spännande minuter från första larmsamtalet innan vi kunde spärra av, säger Thomas Agnevik.

Strax före 19.30 var hålet igentäppt och både Trafikverket och polisen kunde lämna platsen.

Slukhål kan uppstå på olika sätt men att det händer på vägar är ovanligt.
- Nu har jag inga detaljer om just det här hålet men det är relativt ovanligt. Vägarna brukar vara väl utförda. Ibland kan det hända att de spolas bort av stora vattenmassor men inte att ett hål uppstår på det här sättet, säger David Schälin, geotekniker vid Statens Geotekniska Institut.

Det regn som har varit under sommaren kan ha orsakat slukhålet men det finns fler möjligheter.
- Det troligaste är att materialet under vägen har spolats bort på något sätt, till exempel om det har komnit ner vatten vid någon vägtrumma. Men det kan också ha funnits ett hål där redan när vägen byggdes. Det är omöjligt att säga varför det har uppstått när man inte har varit där och tittat på det men jag måste säga att det är ovanligt att det inträffar, säger David Schälin.

Enligt David Schälin går det heller inte att säga om det kan finns fler, potentiella, slukhål under vägen utan det är något som Trafikverket får undersöka på plats.

Thomas Agnevik håller med David Schälin i att det är ovanligt med slukhål på vägar.
- Vägen ska inte kunna ge vika på det här sättet. Det låter nästan obegripligt att det kan hända men ändå så har det hänt.

Senare under natten meddelade polisen att hålet hade fyllts igen. Man hade dessutom fått in nytt larm om ett annat slukhål på motsatta körbanan men ska där ej hittat något nytt slukhål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
NT/TT