Yogan som blir allt populärare

Sex små barnhänder läggs över hjärtat. Lika många vuxna händer gör likadant. "Ta ett djupt andetag. Andas in genom näsan och ut genom näsan".

Foto: Johnny Gustavsson

Familjeyoga2016-10-21 11:12

Lugnet lägger sig över det vilsamma rummet i Linköpings yogastudio. Maria Jansson ackompanjeras av stillsam musik när hon talar till sin lilla grupp.

– Värm händerna och lägg dem på ditt hjärta. Ta ett djupt andetag och andas.

Barnyoga, eller familjeyoga som är ett mer rättvist namn, är populärt. Den stressiga vardagen drabbar förstås även samhällets yngsta och alla behöver en stund för att stanna upp.

– En bra sak med yoga är att det inte går att tävla. Alla gör på sitt sätt. Det är så mycket prestationskrav i skolan och barnen behöver ett andningshål, säger Maria Jansson.

Maria arbetar på en lågstadieskola och ett fritidshem till vardags och undervisar i drama och estetiska ämnen bland annat.

– Jag ser ju dagligen att barnen inte andas i magen. De är alltid stressade och på väg någonstans. Under en period lade jag in 40 minuters massage i veckan för en grupp och det var flera som somnade. Vi har provat yogaklasser i skolan också och det händer att elever kommer till mig och ber att vi ska göra det oftare.

Förtrollar de vuxna

Situationen i skolan fick Maria att intressera sig mer för yoga för yngre och hon hittade en utbildning i barnyoga i Norrtälje. Nu är hon inne på fjärde terminen med familjeyogan i Linköping.

– Det är lite annorlunda jämfört med vanlig yoga eftersom det här är något man gör tillsammans med sitt barn. Det blir mycket anknytning, säger Maria.

– Vi börjar med introduktion, fortsätter med lite andningsövningar och så brukar jag berätta en yogasaga med mycket fantasi. Barnen får förtrolla den vuxne så att alla blir i samma ålder, det är populärt. Efter klassen fikar vi tillsammans.

Barnen lär sig att hitta ett lugn, lär känna sin kropp, hittar självkänslan och därtill väver Maria in lite mindfullness.

– Vi tränar en del med övningar som man kan använda i vardagen om man känner sig arg eller ledsen till exempel. Tänk dig att du har en varm tekopp i händerna. Hur doftar den? Hur smakar teet? En så enkel tankegång brukar hjälpa för att lugna arga tankar.

"Buddha gillar lugna"

Joanna Arenius, 10 år, är på väg in i yogarummet tillsammans med sin mamma Sofi. De har gått tre terminer tillsammans och gillar det skarpt.

– Det är rätt så stressigt annars och här kan man slappna av. Man ska ju jämt passa tider och då blir det bråttom. Men efter yogapasset känner jag mig alltid lugn, säger Joanna.

Vi jobbar med mantran också, lägger hon till.

– Ett mantra är något man upprepar om och om igen och till slut går det inte att tänka på något annat. Vi säger ”satnam, satnam” till exempel. Om man är arg så hjälper det för att lugna ner sig. Ibland säger jag mantrat om jag har svårt att sova. Det är jättebra!

Inne i salen kommer deltagarna till ro på de mjuka, tjocka mattorna. De är vita förstås, precis som det mesta i rummet. Väggarna är vita, taket är vitt, liksom stearinljusen och kuddarna.

Maria håller upp en pytteliten Buddha.

– Buddha gillar lugna barn, säger någon.

Det gör han, håller Maria med.

– Och han gillar lugna vuxna också, så alla ni som är under elva år håller upp ert magiska pekfinger och förtrollar er vuxne till samma ålder som ni är.

Raskt har Maria tolv ”barn” framför sig. Tillsammans blåser de upp sig till ballonger och – puff – sjunker ihop till små trasor. Igen och igen.

Plötsligt sparkar alla

På varje matta ligger ett kort med en tecknad bild av en yogaövning. De ska utföras två och två och det handlar mycket om att lära sig lita på varandra. Joanna och mamma Sofi är vana och bygger snabbt upp ”dubbelhunden”. Sofi står med händer och fötter i golvet och Joanna ställer sig på händer och lägger fötterna på mammas rumpa.

Inte alldeles lätt. Dubbelhunden kräver både armmuskler och koncentration.

– Jag gillar parövningarna allra bäst, det är jättekul, säger Joanna.

Klassen fortsätter. Stundtals är det lugnt. Plötsligt sparkar alla ”barn” som ett gäng bångstyriga ponnyer och hoppar som glada grodor. Sedan blir det lugnt igen.

Alla övningar utgår från barnen och de vuxna får helt enkelt hänga med så gott de kan.

Var och en gör på sitt sätt. I familjeyogan finns varken rätt eller fel. Bara ren energi som går rakt in i magen. En skön stund helt enkelt – tillsammans.

Fotnot: SatNam är ett välkänt mantra inom kundaliniyogan och betyder ungefär ”jag är sann, jag är sanning”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om