– Nu känns det riktigt bra, bättre än på väldigt länge.

Han nådde sin peak, hittills, i karriären 2012. Då vann han i princip alla tävlingar han ställde upp i som junior.

– Men då gjorde jag mitt hittills största misstag i karriären och skrev på ett kontrakt med ett motorcykelmärke där det bara blev strul.

Hela 2013 uteblev resultaten. Och 2014 fortsatte på samma sätt, med tekniska bekymmer men också med en svår skada på ena tummen som tog lång tid att läka.

Utöver det åkte han på ständiga infektioner och gick drygt ett halvår, till maj 2015, innan man kunde konstatera luftrörskatarr.

– Det var riktigt tufft, med många läkarbesök och behandlingar, innan man fick reda på vad det var.

Under 2015 gjorde Linus, trots utebliven vinterträning, ändå några bra resultat. Han var femma i SM, tvåa i Stångebroslaget, och förväntningarna på förra säsongen var stora.

– Jag hade tränat riktigt bra under vintern och våren, men lagom till första SM-tävlingen i maj så åkte jag på en ny infektion som till slut blev lunginflammation. Jag åkte tävlingen ändå, trots att näsblodet rann och jag var helt slut. Jag ville inte lyssna på någon runt omkring mig, jag skulle bara ha poäng från den tävlingen, men det var givetvis ett galet beslut.

Han berättar att det förstörde hela säsongen, med nya infektioner och lunginflammationer.

– Jag genomgick fyra antibiotikakurer och då så läkarna till slut till mig att det fick räcka. Jag var tvungen att se till att bli helt frisk innan jag kunde träna och tävla igen.

Så blev det. Han gjorde uppehåll över en månad och startade sen bara med promenader för att stegra till joggning, löpning och till slut tuffare pass.

– Jag har för första gången lyssnat på kroppen, när jag känt mig sliten har jag vilat. Tidigare tyckte jag att kroppen skulle få lida lite till när man hade kört hårt.

Nu gör han en omstart, han har släppt samarbetet med sitt märkesteam och valt att köra helt på egen hand.

– Det är skönare att kunna styra sig helt och hållet själv. Visst, man får lägga lite mer tid på att jaga sponsorer och lite mer egna pengar för att få det att gå ihop. Men jag får ta det.

Nu har han gjort en tvåårsplan där SM och de klassiska tävlingarna Stångebroslaget, Ränneslättsloppet, Gotland Grand National och Novemberkåsan är de stora målen för årets säsong.

– Om det går bra kanske jag till år två kan satsa på lite fler tävlingar utomlands, i EM till exempel. Men första ska jag se till att göra den här säsongen på bästa sätt.