Systrar brinner för löpningen

Två systrar från Nocout i Linköping har hittat löpningen och sporrar varandra. Cornelia Jansson är tillbaka efter skador och inspirerar Maja Jansson som gör debut.

Cornelia Jansson och Maja Jansson, systrarna från Nocout i Linköping, står båda på startlinjen i Kanallöpet, Berg till Borensberg, på söndag. De sporrar varandra i löpningen.

Cornelia Jansson och Maja Jansson, systrarna från Nocout i Linköping, står båda på startlinjen i Kanallöpet, Berg till Borensberg, på söndag. De sporrar varandra i löpningen.

Foto: Jens Bollius

LÖPNING2018-05-04 13:37

Både Cornelia, 25 år, och Maja, 16 år, springer halvmaran längs Göta kanal, Kanallöpet från Berg till Borensberg, på söndag.

– Vi är lika. Maja är extremt tävlingsinriktad och vill inte vara sämre än mig, haha. Hon är driven, beskriver Cornelia sin lillasyster.

– Cornelia ger sig inte och tar ut sig tills hon spricker. Hon är väldigt planerad i det hon gör, säger Maja om sin storasyster.

Linköpingsduon har lite olika bakgrund till sin löparsatsning. Cornelia var målvakt i både handboll och fotboll, men det var först när hon började springa 2013 som hon fick känslan att ha tagit ut sig maximalt. Den känslan var så härlig att det fick henne att fortsätta springa.

Cornelia har sprungit många olika lopp, som halvmaror i Stockholm och Linköping, Cityloppet hemma, Kanallöpet och seedningsloppet på Mantorp inför Göteborgsvarvet.

– Det är en kick att göra sig själv helt slut, säger hon.

Disciplinerad och högpresterande har Cornelia varit och 2014 sprang hon en halvmara på 1.28. Men i ivern att bli bättre kom skadorna.

Nu när hon är på väg tillbaka från skadorna vill hon inte pressa sig så hårt, utan mer träna och tävla på känsla. Att springa ska vara kul, inte någon press.

– Man ska må bra som människa, säger Cornelia och Maja nickar instämmande, att det ska handla om hälsa och kost och sömn också, och att man inte bara driver på.

Maja Jansson har också spelat fotboll och handboll och varit aktiv dansare. Det är de senaste två åren hon börjat springa.

– Löpningen var rehab och när jag märkte att jag klarade det bättre än det andra så fortsatte jag. Jag trivs bättre med min egen träning, säger Maja som går fys och hälsa i gymnasiet, vilket betyder att hon kan träna på skoltid och då planera tiden bättre.

Systrarna Jansson är sina egna tränare och det märks att de är reflekterande. Det handlar både om att brinna för löpningen och jaga personbästa, samtidigt som det gäller att må bra i ett tufft livspussel med stress och press.

Löpning är frihetskänsla och det är en kick att kunna prestera. Samtidigt som det ska vara en njutning.

För någon vecka sedan sprang båda systrarna halvmaran på Tjejmilen i Stockholm. Cornelia sprang på 1.32 och Maja på 1.33. De var bland de 20 bästa bland 3 300 startande.

Nu stundar Kanallöpet på söndag och sedan Linköpings halvmara i juni.

– Jag siktar under 1.32, säger Maja.

– Jag vill närma mig 1.30, säger Cornelia.

Favoritplatserna att träna är Landeryd/Sturefors, Hjulsbro, Actic city och Tinnerö.

Systrarna tränar tillsammans och strävar också mot samma drömmar i framtiden. Det vore kul med något lopp utomlands, som Berlin.

– Jag vill springa i en folkfest, säger Cornelia.

– Jag vill till något bra arrangerat, säger Maja.

Systrarna Jansson

Namn: Cornelia Jansson. Ålder: 25 år. Bor: Lägenhet i Linköping. Familj: Sambo, föräldrar och syster. Yrke: Socionom. Fritidsintressen: Träna, umgås med vänner, familj, resa. Drömresemål: Kalifornien. Blir glad av: När folk runt omkring mig mår bra, att röra på sig, hälsa i allmänhet. Blir irriterad på: När saker inte blir som planerat. Lyssnar på: Indiepop.

Namn: Maja Jansson. Ålder: 16 år. Bor: Hus i Linköping. Familj: Syster, två föräldrar. Studerar: Läser natur och fys och hälsa på Fria läroverken. Fritidsintressen: Träna, umgås med vänner, familj, shoppa. Drömresemål: Maldiverna. Blir glad av: När jag möts av kärlek från vänner och familj, när det går som jag vill. Blir irriterad på: Känslan av prestationsångest, när det inte går som planerat. Lyssnar på: Topplistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!