Sverige borde peta Lundqvist

Det är förmodligen som att svära i kyrkan (i synnerhet om man är i Göteborg), men jag ser det som ska vara det bästa blågula hockeylandslaget någonsin rätt enkelt slå Finland med 6–3 och kan inte komma från känslan att den största av dem alla inte längre är lika stor.

Foto: Thomas Johansson/TT

krönika2016-09-10 21:52

Var det lättare skadebekymmer som gjorde att Henrik Lundqvist inte såg lika tät, snabb och smidig ut som vanligt? Var det ringrost som en följd av att det var första matchen sedan New York Rangers spelade färdigt i våras?

Förmodligen.

För det är väl inte så att världens bästa målvakt – som före nedsläpp hyllades gåshudsframkallande av hemmapubliken i Scandinavium – helt enkelt passerat karriärens högsta nivå? Naturligtvis var han inte dålig. Det är han nästan aldrig. Men tre insläppta mål på 14 skott...och det var något i uppträdandet som fick mig att fundera. Är det verkligen den keeper som ska lyfta Sverige när det blir betydligt mer på spel mot betydligt tuffare motstånd?

Jag är inte så säker på det.

Däremot är jag ganska säker på att Jacob Markström just nu är nummer ett – men att det inte betyder att Lundqvist kommer att petas. Han kommer att få sin chans att hitta formen.

Det är jag däremot rätt säker på.

Kollade i textarkivet vad jag skrev när Sedinbröderna tog Sverige till VM-guld i Globen för några år sedan.

Så här:

"Med ett fungerande power play kan du komma långt. Med bröderna Sedin kan du komma ännu längre. Med båda delarna kommer du så långt du vill."

Skulle kunna skriva samma sak igen.

Hockeyfolket i Vancouver jublar garanterat över att Daniel och Henrik till hösten får sällskap av Loui Eriksson. Canucks har betalat en hel förmögenhet för att återförena svenska den succélinan från Globen. Det kan visa sig vara välinvesterade kulor. Att magin finns kvar syntes tydligt vid ett antal läckra aktioner (och mål) nu. Framförallt med en eller två man mer på isen.

Det var en träningsmatch, men alla högklassiga spelare bjöd verkligen till. Det kommer att bli en häftig hockeyfest i Kanada, även om jag inte kan förstå vad ett Europalag och ett lag med unga nordamerikanska stjärnor har i en landslagsturnering att göra.

Men det är så NHL vill ha det och då blir det så.

Det är sen gammalt.

I övrigt?

Tja, innan det var slut i Göteborg hade trion Nicklas Bäckström, Patric Hörnqvist och Filip Forsberg visat att där finns ytterligare en kedja att hoppas på. Annars var det främst i första perioden som svenskarna såg ut som det topplag alla tror att de ska bli.

Spelet framåt behöver vi nog inte fundera så mycket på.

Bakåt finns mer att slipa på inför turneringsstarten mot Ryssland i Toronto om en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om