Succétränaren: ”Klart jag var nervös”

Spelaren blev tränare över en natt – och skulle plötsligt bestämma över sina lagkompisar. ”Klart jag var nervös i början och funderade på vad spelarna skulle säga om jag röt ifrån”, säger Linköping VC:s succécoach Albin Eriksson.

Foto: Peter Calén

VOLLEYBOLL2018-04-05 11:28

Det kan tyckas långt borta denna succéfyllda säsong för LVC, som redan hunnit med att vinna både grundserien och GP-slutspelet. Men backar vi bandet till augusti minns vi en turbulent försäsong som kulminerade i att tränaren Johan Isacsson plötsligt lämnade laget.

– Vi startade upp säsongen den 14 augusti och vi körde första veckan med Joe. Sedan gick det fort, han meddelade oss under en träning att han skrivit på för en tysk klubb och sa tack och hej, minns Albin Eriksson.

Kvar stod ett gäng spelare som på bästa sätt försökte ladda upp inför den nya säsongen. Albin Eriksson drogs med en efterhängsen knäskada och kunde inte gå för fullt, därför kom klubbledningens fråga om han kunde tänka sig att tillfälligt ta över som tränare inte som någon jätteöverraskning.

– Vi fick inte tappa tid och det passade bra med tanke på skadan, säger Albin Eriksson.

Knäet blev bra under hösten och han började spela. Samtidigt letade LVC tränare, men volleyboll-Sverige är litet och lediga tränare mitt under säsong är ytterst fåtaliga.

– Vi höll på letade ända fram till GP-turneringen. Då insåg vi att vi kör på med här läget hela säsongen, säger Albin Eriksson.

Inte för att det var något dåligt alternativ. LVC under Albin Eriksson har gått fram som en ångvält i serien och är nu favorit till SM-guldet, trots att inte någon tippade laget som vinnare på höstens upptaktsträff.

– Det var nervöst i början, jag funderade på vad spelarna skulle säga om jag röt ifrån. Samtidigt började vi vinna direkt i serien och vi kände snabbt att vi fick ihop laget. Det gjorde att vi lugnade ned oss ganska snabbt, säger Albin Eriksson.

Han fortsätter:

– Vi är ett helt gäng rutinerade spelare i laget som har drivit det här tillsammans. Gruppen har slutit sig samman och samarbetat. Det har lett till framgången.

Albin Eriksson trivs utmärkt i sin dubbla roll, samtidigt som han erkänner att det är ”ett jävla jobb”. Hur upplägget blir nästa säsong är inte klart.

– Vi har inte diskuterat det än, först är det slutspelet som gäller. Men helt klart är att jag vill fortsätta spela, jag har inga planer på att sluta, säger Albin Eriksson som gjort sin bästa säsong i karriären rent poängmässigt.

– Visst är det så, men jag var en annan typ av spelare förr. Då hade vi andra som slog in bollarna, säger Albin Eriksson.

Matchdags

Örkelljunga–LVC

SM-semifinal 2:5

Läget i laget: Alla friska och krya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!