Styrkelyft - en sport på frammarsch

Fler och fler vill börja styrkelyfta. Det har man märkt tydligt i Linköpings Atletklubb.

Cecilia Cederblad är tävlingsansvarig i Linköpings Atletklubb, en förening som växer i en sport som fler och fler vill testa.

Cecilia Cederblad är tävlingsansvarig i Linköpings Atletklubb, en förening som växer i en sport som fler och fler vill testa.

Foto: Peter Calén

STYRKELYFT2016-12-12 15:16

Som vid lördagens nybörjartävling Lusselyftet. För femte året arrangerades tävlingen, som riktar sig mot nybörjare och de som vill testa sina styrkor.

Cecilia Cederblad är tävlingsansvarig och kassör i Linköpings Atletklubb och var under lördagen ansvarig för tävlingen.

När alla deltagare gjort sina lyft kunde hon pusta ut och se tillbaka på en lyckad tillställning.

– Vi har plats för 20 lyftare i den här tävlingen i den här lokalen, fler får vi inte ha här inne på grund av brandsäkerhetsregler bland annat. Och trycket på att få vara med har varit hårt. Vi hade verkligen inga problem att fylla den kvoten.

Damer och herrar tävlade i enskilda klasser utifrån så kallade "Wilkspoäng".

– Det betyder att man får poäng utifrån hur mycket man lyfter i förhållande till sin kroppsvikt, berättar Cecilia Cederblad. Så alla kan tävla mot alla i den här tävlingsformen.

Tävlingen innehöll tre moment: Knäböj, bänkpress och marklyft och i varje moment hade lyftaren tre försök på sig att klara sin maxvikt.

När tävlingen var över vann Sabine Johansson från Västervik damklassen före Linköpingstjejerna Jessica Silverplatz, Linda Wastesson och Carolina Andersson. Bland herrarna vann Wilmar Arias från Västervik.

– Intresset för styrkelyft ökar över hela landet, precis som här i Linköping. Vi är runt 140 medlemmar just nu och jag tror att fler fått upp ögonen för styrketräning överhuvudtaget och just styrkelyft finns som en del i olika idrotter. Sen sprids saker och ting mycket snabbare numera via sociala medier och det har gjort att vår sport synts mycket mer än tidigare.

– Jag tror att det inte är en lika hemlig sport längre som det varit tidigare. Även om Atletklubbar överlag precis som här har en tendens att ligga i källaren på olika lokaler. Men jag tycker att folk har lättare att hitta till oss nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om