På torsdagsmorgonen satte sig kuskstjärnskottet på flyget till New York. Där väntar till helgen International Trot, eller VM om ni så vill, på klassiska Yonkersbanan.

För första gången ett rent Mantorpsekipage på startlinjen. Tillsammans med fjolårstvåan Oasis Bi jagar Kim Eriksson förstapriset på fyra miljoner. När han hade tur i lottningen och tilldelades startspår två ökade ytterligare förhoppningarna om östgötasuccé i ett av världens största travlopp.

– Klart att det betyder jättemycket. Det hade varit häftigt även om vi haft tionde spår, men nu känns det som att vi är med i matchen på riktigt. Det är många av världens bästa hästar på plats, men han är en av dem, säger Kim Eriksson.

Artikelbild

Bara en gång tidigare har han kört Oasis Bi, det var i Boden i somras. Det slutade med en andraplats.

– En av de häftigare upplevelserna jag haft bakom en hästrumpa. Oasis hade en enorm säsong i fjol, men har inte haft lika mycket tur och framgång i år.

– Oavsett hur du ser det, om du tittar på prischeck eller startfält så är det ett av världens största lopp. Det toppar allt jag gjort så här långt. Det är väl möjligen bara Elitloppet och Prix d´Amerique som rankas högre, säger Eriksson.

Målet?

– Det är så svårt att säga och prata om placering hit eller dit. Jag hoppas att vi verkligen får visa hur bra vi är.

Själv har 33-åringen haft en svårslagen säsong. Senast blev det seger med Robert Bergh-tränade Diamanten i Tysklands stora pris. Han tillhör topp tio bland Sveriges mest vinstrika kuskar och har under året kört in över nio miljoner kronor.

Så här långt.

Det kan bli mer.

– Det har rullat på jättebra och jag har fått köra drösvis med häftiga hästar. Jag ska inte säga att det är bättre än vad jag hoppats på, men bättre än vad jag vågade tro på. Det gäller att jobba på under många år och visa att du är redo för större uppdrag, säger han.

Åke Svanstedts titelförsvarare Resolve är favorit i lördagens VM-lopp. De två senaste vinnarna har för övrigt startat från spår två – som alltså nu gäller för hästen Oasis Bi, kusken Kim Eriksson och tränaren Stefan P Pettersson.

Håll med om att det låter som ett gott omen?