Piratförare fast i dopingtest – stängs av i tre år

Piraternas Rasmus Broberg testades positivt under en match i början av augusti. Han stängs nu av från allt tävlande i tre år. "Omskakande och chockerande", säger Piraternas mediaansvarige Magnus Jorheden.

Rasmus Broberg, till vänster, stängs av i tre år efter att ha lämnat ett positivt dopingtest i matchen mot Smederna i början av augusti.

Rasmus Broberg, till vänster, stängs av i tre år efter att ha lämnat ett positivt dopingtest i matchen mot Smederna i början av augusti.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2022-10-14 16:04

Det var efter Piraternas hemmamatch mot Smederna den 2:a augusti som kontrollanter från Antidoping Sverige valde att testa Rasmus Broberg.
Vid analys vid dopinglaboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, visade det sig att provet innehöll en dopingklassad substans.
På fredagen kom Antidoping Sveriges beslut att till följd av detta stänga av honom i tre år från den 29:e augusti 2022 fram till den 28:e augusti 2025.

– Det är omskakande och chockerande, säger Piraternas mediaansvariga Magnus Jorheden. 

När fick ni kännedom om att er förare testat positivt?

– Antidoping meddelade klubben i augusti att testet var positivt. Men i det läget var den informationen sekretessbelagd fram till att domen kommer och det gjorde den ju i dag. Självklart är det en personlig katastrof för honom. Sen finns det inga förmildrande omständigheter. Har man valt att ta de här preparaten så har man. Men han har erkänt och har inte gjort några försök att förklara bort det. Det måste man säga är rakryggat ändå, säger Jorheden.
Han menar att de varken fått några indikationer på eller haft anledning att misstänka något dopingbrott.

– Då hade vi givetvis reagerat och satt ner foten, säger Magnus Jorheden.

Har ni i Piraterna någon handlingsplan för när något sådant här händer?

– Vi har en policy som är inskriven i varje avtal vi har med förarna. Den säger att oavsett vilken liga eller klubb föraren kör för när denne testar positivt så innebär det att förarens avtal med Piraterna hävs med omedelbar verkan. 

Hur påverkar det här beskedet Piraterna?

– Det är absolut värst för Rasmus, det är ingen tvekan om det. Men det är tråkigt för oss också. Nu när det har börjat vända uppåt för oss är inte det här något vi behövde, säger Jorheden. 

Piraternas lagledare Daniel Davidsson som haft Rasmus Broberg i laget i flera säsonger berättar att det också för honom var en chock att få beskedet att dopingprovet var positivt. 

– Vi har inte haft några som helst misstankar. Utan det här kom som en blixt från klar himmel, säger Davidsson.

Har du varit i kontakt med Broberg?

– Självklart har jag det. Men det stannar mellan mig och honom. Det vi kan konstatera är att konsekvensen av det här är att han inte kör speedway på tre år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!