Claesson vidare i OS-rodden: "Lite nervös innan"

Roddaren Lovisa Claesson fick slita med den nyckfulla vinden i OS-debuten. Men hon är vidare till kvartsfinal efter en tredjeplats i försöksheatet. –Jag var lite nervös inför, men nu släpper det lite, säger hon.

Lovisa Claesson slog till direkt på sina 2|000 meter singelsculler. Nu är hon i kvartsfinal.

Lovisa Claesson slog till direkt på sina 2|000 meter singelsculler. Nu är hon i kvartsfinal.

Foto: Lise Åserud/NTB

Rodd2021-07-23 03:15

Förhandsfavoriten Victoria Thornley från Storbritannien höll ledningen hela loppet och andraplatsen togs av schweiziskan Jeannine Gmelin.

Lovisa Claesson gick ut starkt och låg strax bakom de två i täten, men tappade lite på slutet. Ändå höll hon tredjeplatsen hela vägen och var 14 sekunder efter brittiskan – en sluttid på strax under 8 minuter.

– Jag visste att de två var favoriter i mitt lopp, de är medaljkandidater. Men det var häftigt, säger Lovisa Claesson.

Thornley tog silver och Gmelin slutade femma i OS i Rio 2016.

– Jag vet att de är väldigt snabba, jag har aldrig slagit dem innan, säger svenskan.

Hunnit acklimatisera sig

Den gassande solen på Umi no Moristadion i Tokyobukten tog ut sin rätt. Temperaturen i huvudstaden ligger på runt 30 grader med hög luftfuktighet.

– Det är väldigt varmt och vinden skiftar lite och kommer lite från sidan och rakt emot. Det kändes ändå helt okej, sedan kom jag lite ur rytmen efter de första tusen meterna, säger hon.

Roddaren har varit i Japan sedan den 9 juli och tycker att hon har hunnit acklimatisera sig. Hon har svårt att bedöma vilka chanser hon har att ta sig vidare från en kvartsfinal.

– Det beror på vilka jag möter, men det kommer att bli väldigt tufft. Jag kommer att behöva göra ett väldigt bra lopp.

Hennes tid i heatet på 7.58 var den tredje sämsta av de 18 länder som under fredagen direktkvalificerade sig till kvartsfinaler. Snabbast var Emma Twigg från Nya Zeeland med tiden 7.35.

"Jättemäktigt"

Claesson gör sitt första OS och tycker att det är skönt att vara i gång med tävlingarna. Hon är första svensk att tävla efter att fotbollsdamerna slagit USA i onsdags.

– Det känns jättemäktigt att få uppleva. Jag var lite nervös inför, men nu släpper det lite när man gjort första loppet och kommer in i sina rutiner.

– Nu ska jag försöka cykla av mig mjölksyran och göra mig redo för nästa lopp. Det blir träning och återhämtning, säger Lovisa Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!