Smedstad ridsportcenter växer fram

Sveriges modernaste ridsportanläggning är under uppbyggnad i Linköping. Smedstad ridsportcenter ska inte stå klar förrän 1 juli 2016, men ser redan imponerande ut. Tidsplanen håller.

Foto: Linköpings kommun (illustration)

LINKÖPING2014-11-11 08:00

Redan från Haningeleden kan vi på så där en trehundrafemtio meters håll se att något håller på att växa fram och ta form bortom Smedstadsdammarna. Vid infarten efter att ha passerat Korpvallen och svängt in på den blivande Ridsportallén utbrister vi: oj, så stort det blir. Och så långt de har hunnit!

Vi har bestämt möte med Karin Semberg, Kultur- och fritidschef i Linköping, men också själv erfaren ryttare och hästägare för att titta på byggandet av Smedstad Ridsportcenter tillsammans. Hon har som vi blivit tvungen att ställa bilen lite längre bort än planerat eftersom två långtradare med byggnadsmaterial spärrar vägen.

– Det kommer att bli så fint här i de här omgivningarna, säger hon drömmande och menar förstås inte bara anläggningen i sig, utan också möjliga ridvägar i Tinnerö eklandskap.

– Det är förstås speciellt höga krav på anläggningen eftersom den ligger i ett Natura 2000-område, säger Semberg.

Hon har varit involverad i arbetet att få till en ny ridsportanläggning i Linköping sedan 2009. Befintlig anläggning i Ånestad är sliten och uppfyller inte gällande regler i fråga om djurens skydd och säkerhet och ligger mitt i ett bostadsområde.

Linköping behöver verkligen en ny stor, kommunal anläggning för ridsport. Sedan tidigare finns i kommunal ägo även stallet på Valla, men med i första hand mindre hästar för yngre barn – och ungdomar. I den nya anläggningen, blir det i första skedet plats för cirka 40 stora hästar och 20 ponnyer. Hur anläggningen skulle utformas fanns förstås olika idéer och tankar om.

– Vi har varit och tittat på 10–15 andra referensobjekt och tagit det bästa från dem, förklarar Karin Semberg och nämner Umeå och Helsingborg som jämförbara orter.

Smedstad ridsportcenter är tänkt att bli ett regionalt centrum för häst- och ridsport med kapacitet för större tävlingar. Dialog förs också nu med Svenska Ridsportförbundet om en stor tävling hösten 2016.

Området på Tinnerö med den nya anläggningen omfattar drygt 8 000 kvadratmeter och heter i kartsammanhang Smedstad 1:4. Här har varit plats för miltärt övningsområde liksom förråd och åtskilliga är de infanterister som på Smedstad hämtade ut sina cyklar inför stundande tjänstgöring på cykelskyttebataljon på I 4. Jag vet, för jag var en av dem.

Smedstad gård har gamla anor och finns omnämnt redan på 1200-talet, men då som Smidhastadh. Vid 1500-talets början ägde självaste biskop Hans Brask mark i Smedstad.

Att anläggningen ligger i ett Natura 2 000-område betyder att särskild hänsyn måste tas till den unika miljön där den biologiska mångfalden är hög. Därför placeras såväl byggnader som tränings- och tävlingsområden liksom rasthagar på vallar och åkrar som bedöms ha lägre naturvärden.

– Där borta blir det fördröjningsdammar dit dagvatten ska ledas för att inte Smedstadsbäckens vattenkvalitet ska försämras, säger Karin Semberg och pekar på ett område strax intill där det ska bli tävlingsbana för hoppning.

Cecilia Arkhed, projektledare på Lejonfastigheter, visar oss runt på området där de två ridhusen börjar anta sitt rätta utseende och är delvis takade.

– Man har tittat väldigt mycket på flödet för både hästar och ryttare i och kring byggnader och stall, säger hon och det är nästan så man tycker sig se en skara ryttare komma gående för att ta en fika på det blivande caféet.

Det är för övrigt tänkt att även ta emot vanliga fikabesökare, alltså även dem som inte är ridintresserade.

– Vad som händer närmast är att vi ska fortsätta täcka och gjuta administrationsbyggnaden och göra takarbeten, säger Arkhed.

Än finns det gott om tid. Hela anläggningen, kostnadsberäknad till 130 miljoner kronor, inklusive markarbeten, ska inte vara klar förrän 1 juli 2016. Men då måste blivande driftansvarig vara på plats sedan ett par månader.

– Ambitionen är att driftentreprenören ska få minst sex månader på sig att förbereda verksamhetsstart. Beslut om upphandling sker vid första nämndsammanträde 2015, säger Karin Semberg.

Stall

Ridskolestall med boxar för hästar, 60 platser

Sjuk- och gäststall, 10 platser

Stallbyggnaderna inrymmer även skötsel- och spolplatser, sadelkammare, redskapsförråd och förvaringsskåp.

Ridhus 1

Ridbana 25/30 x 80 meter, hinderförråd

Varmdel med kök, cafeteria, teorisalar, duschar och omklädningsrum

Åskådarläktare, speakerrum, tävlingssekretariat

Ridhus 2

Ridbana 22 x 65 meter, hinderförråd

Läktare

Gemensamhetsutrymmen

Servering och kök

Expedition, kontor, möteslokal

Klubbrum och föreningskansli

Matrum/pausrum för personal

Omklädningsrum, dusch och toaletter

Tvättstuga, torkrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!