Pensionerade kavalleriofficeren Gustaf Nyblaeus, 78, är inne på sitt 13:e år som ordförande för Östergötlands ridsportförbund. Han ser oerhört pigg och vältränad ut. Men så rider han också varje dag. Vilket han har gjort sedan början på 1960-talet.
Nu har han börjat spela golf också. I alla fall har han och hustrun Lussi tagit grönt kort. Nästa vår börjar de nog spela också.
Men ridning är hans sport, även om han mer än gärna tittar på tennis från de stora mästerskapen, som US Open. Eller VM i friidrott. Han har själv ridit och har tävlat i nära nog samtliga ridgrenar. Han har dessutom haft ridning som yrke under sin tid som kavalleriofficer då han även var hovstallmästare och red vid drottningens vagn vid korteger.
Varför ska man rida?
– För att det är väldigt stimulerande att få kontakt och samspel med hästen. För en allsidig motion. Och för att det är väldigt roligt.
Man räknar med att det i Sverige finns ungefär en halv miljon människor som rider, 500 000. Av dem är 150 000 medlemmar i Svenska ridsportförbundet.
Varför är inte flera med?
– Det undrar jag också. Förbundet kan hjälpa till med utbildning, stöttning, veterinärkontakter, försäkringar. Det roliga är att vi nu efter några mindre goda år kan se att medlemsantalet i hela landet har ökat under de tre senaste åren. Väldigt positivt för Östergötland är att vi fått sex nya klubbar senaste året. Även ridskolorna hade det kärvt under några år, men nu står folk i kö för att rida.
På östgötaförbundets kansli uppger konsulenten Annette Tholf att ÖRF vid senaste årsskiftet hade 8 300 medlemmar. Ett antal som borde öka när sex nya klubbar kan räknas in vid kommande årsskifte. De sex klubbarna är: Mjölby Allmänna Ryttarsällskap, Smedby gårds ryttarförening (Norrköping), Knivbergas ryttarförening, Norrköping, Hylinge Hästklubb, Vikbolandet, Ekhagaryttarna, Vadstena, och Ekbäckens Fritidsryttarförening, Valdemarsvik.
Hon säger också att hela Sverige sett 20 nya klubbar under året. Varav alltså Östergötland stod för nära en tredjedel. Stockholm var tvåa med fem nya klubbar.
Hur många som rider i Östergötland, alltså även de som inte är medlemmar i förbundet, eller ryttare som inte är intresserade av att tävla, är svårt att säga. En försiktig gissning är att det rör sig om minst 15 000 ryttare tillsammans.
Gustaf Nyblaeus ser gärna att medlemsantalet växer:
– Ju flera vi är, desto större tyngd får vi inom Riksidrottsförbundet. Och ju flera medlemmar vi har, desto mer pengar får vi ju för att utveckla ridsporten.
Motion kontra tävling, hur tänker du kring det?
– Inom förbundet har det varit en stor fråga på senare år att ägna sig mera åt föreningsverksamheten, än åt den mera flashiga tävlingsdelen. Och man har även utökat med en särskild medlemssektion. Vilket nog var rätt väg.
Vari ligger ÖRF:s utmaning?
– Att få den nya anläggningen i Smedstad (klar sommaren 2016) att fungera på ett bra sätt. Skulle jag ha fått önska något mer där så skulle det ha varit mer hagmark för bete och fler parkeringsplatser.
Ridsport räknas som en tjejsport. Vad ska man göra för att få flera killar att börja rida?
– Det där har varit en utmaning i många år. Men kanske skulle det locka mer med lite tuffare utmaning för nya elever än att rida skänkelvikning i ridhus. Kanske skulle man få rida ut i terrängen lite tidigare. Men det är en svår avvägning, förstås. Säkerheten måste ju komma först.