Maifs sanslösa rekordfest

Motala AIF tog på lördagen ett stort kliv mot nytt kontrakt i division 2. En jättelik målfest blev det i "ångestmatchen" hemma mot jumbon Konyaspor.

BRÖDRASPEL. Renato Rako lirar fram lillebror Ivan Rako på mittplanen. Båda gjorde mål mot Konyaspor.

BRÖDRASPEL. Renato Rako lirar fram lillebror Ivan Rako på mittplanen. Båda gjorde mål mot Konyaspor.

Foto: Jens Bollius

FOTBOLL2016-10-01 17:13

– Det här laget fortsätter göra saker man inte förväntar sig. Det händer märkliga saker, ler Maiftränaren Tony Andersson efter 14–1-segern på IP.

Det som på förhand var upplagt för nerver, Maif hade rasat i fritt fall på hösten med sju raka förluster, blev aldrig varken nervöst eller spännande.

Åtminstone inte när matchen var i gång.

Redan efter 20 sekunder gjorde nämligen Maifs Valon Silka, som kom från LSW i somras, 1–0-målet.

Konyaspor från Stockholm kom till Motala utan något som helst försvarsspel. Det var så givmilt att det nästan var bortaspelarna som spelade fram till Maifs chanser.

Redan efter tio minuter stod det 4–0 efter två mål var av Valon Silka och Esat Jashari. Redan då handlade det bara om hur stora segersiffrorna skulle bli.

De 188 i publiken, något fler än förra hemmamatchen, kunde skaka på huvudet åt ett svagt Konyaspor, men fick samtidigt njuta av delikatesser från Maif.

Ivan Rakos 10–1-mål i början av andra halvlek var ett av mästerverken, en direktvolley från långt håll på en lång hörnlyftning. Där visade den yngste brodern Rako att han har kapacitet för att spela högre upp och gjorde inför Motalapubliken skäl för de inbjudningar från Jönköping Södra och Örebro SK som han tidigare fått.

Det var annars en högst ospännande match, men Maif kan denna svaga säsong till trots trösta sig med att denna årgången nu i alla fall är historisk i klubben.

14–1 är enligt uppgift Maifs största genom tiderna.

Tidigare var toppnoteringen i seriespel 10–0 mot Katrineholms SK i division 3 1944.

Efter 72 år är rekordet slaget.

Huruvida Valon Silkas mål efter 20 sekunder är Maifs snabbaste i historien har vi inte lyckats få bekräftat.

– Det är en skön start, inget tvivel om det. Det tar ned dem. Samtidigt vill jag ge en eloge till Konyaspor som fullföljer säsongen och inte drar sig ur, vilket skulle ställa till det för andra lag. Linköping vann bara med 1–0 mot dem och det är bra att vi maler på och gör 14–1. Det är viktiga mål, säger Tony Andersson.

Esat Jashari, Maifs skyttekung, landade på fem mål den här gången och 14–1 är den största seger som han upplevt i seniorsammanhang.

– Islossning, det som vi behövde. Det har varit tufft i höst, men nu kan vi andas ut lite. Det här var en bra bit på vägen mot att klara oss kvar och nu ska vi avsluta snyggt de två sista matcherna, säger Esat Jashari som gjort 26 mål i år.

Maif har Karlslund borta och Linköping City hemma kvar att möta den här säsongen i division 2.

Det ser ut som att kontraktet är i hamn.

Målen, Maif: Esat Jashari 5, Valon Silka 3, Johannes Ehn 2, Renato Rako, Ivan Rako, André Rako, självmål. Konyaspor: Abdulberi Ben Khalifa.

Publik: 188.

FALL. Esat Jashari vräks över ända i straffområdet. Maifs skyttekung var svårstoppad för Konyaspor.
FALL. Esat Jashari vräks över ända i straffområdet. Maifs skyttekung var svårstoppad för Konyaspor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om