Storpublik väntas på Stångebrofältet

När East Sweden Rally inleds under fredagskvällen förväntas storpublik till Stångebrofältet.

Så här såg det ut i fjol när rallybilarna intog Stångebrofältet.

Så här såg det ut i fjol när rallybilarna intog Stångebrofältet.

Foto: Rebecca Candevi

Rally2019-09-06 09:00

Tävlingsledaren Stefan Taleman har varit med och arrangerat East Sweden Rally vid nio tillfällen så han har rutin så det räcker och blir över. Han låter också lugn när vi når honom mitt i förberedelserna inför fredagens SM-start på Stångebrofältet.

–  Det är som vanligt dagen före start, ett kontrollerat kaos, he, he. Nej, men allt känns bra och väderprognoserna ser lovande ut.

En nyhet för i år är att fredagskvällen bjuder på två separata varv av den korta superspecialsträckan inne på Stångebrofältet –  och det med ännu tätare starter (30 sekunder). 

–  Det här är ett sätt för oss att försöka nå ut ännu bättre med sporten och slipper vi bara regn så räknar vi med över 5000 åskådare. Mellan de två varven blir det också en paus på 20 minuter, säger Stefan Taleman.

Någon sträcka som sedan sticker ut under lördagen?

–  Allting är lika häftigt söderut i länet där sträckorna körs. Jag kan faktiskt inte plocka fram någon enskild sträcka utan det går som publik att välja vilken väg som helst, det kommer att svänga, jag lovar.

Rallyt omfattar totalt elva specialsträckor (elva mil) och i år har banan en sydlig sträckning i länet.

East Sweden Rally är i år också klassad som en internationell tävling, då den fungerar som en deltävling i ERT Baltic Rally Throphy. Men det interantionella deltagandet är trots detta skralt.

 – Det kommer två norrmän, men annars är det tunt. Tyvärr är deras mästerskap redan avgjort så det kommer inga förare från exempelvis Lettland och Estland, som vi hade hoppats. Men nu har vi provat lite försiktigt att utveckla det här och så får vi utvärdera det och titta på hur vi ska göra framöver, säger Stefan Taleman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!