ÖFF tar sats mot framtiden

Efter att 2017 firat 100 år tar nu östgötsk fotboll sats mot framtiden. Ett avstamp har gjorts i helgen på Himmelsby herrgård utanför Mantorp.

Personalen och de förtroendevalda i Östergötlands fotbollförbund är samlade i helgen på Himmelsby i Mantorp för en framtidskonferens.

Personalen och de förtroendevalda i Östergötlands fotbollförbund är samlade i helgen på Himmelsby i Mantorp för en framtidskonferens.

Foto: Jens Bollius

FOTBOLL2018-08-24 17:53

– Vi mår bra, men det finns också orosmoln, säger kanslichefen Thomas Kölnäs.

Framgångarna har fullständigt regnat över länets fotboll de senaste åren. Tre raka SM-guld på seniornivå i form av IFK Norrköpings herrar 2015 och Linköpings FC:s damer 2016 och 2017.

Sviten av att bli mästare förlängdes i år av F17-laget som vann Cup Kommunal efter finalseger mot Ångermanland i Halmstad.

Det har också varit östgötsk prägel på både herrlandslag och damlandslag de senaste åren, plus att en rad duktiga ungdomar stormat fram i olika talangsammanhang.

På ungdomssidan håller Östergötland sin nivå i antal lag över tid, trots en ökad konkurrens om barnens tid. Damlag och flicklag i länet ökar i antal.

Men ingen kan leva på gamla meriter och det gäller att hela tiden vara i takt med tiden och att jobba vidare för att vara stark även i decennier framåt.

Östergötland har tappat reservlag och äldre pojklag och spelarantalet räcker inte till för alla föreningar som finns.

– Vi har ett matchningsproblem. Med glesbygdsföreningar som har både intäkter och anläggningar, men brist på spelare. Samtidigt finns massor av spelare i orterna som inte hittar någon klubb att spela i och inte har resurser till att starta nya klubbar. Det gäller att vi har en följsamhet med de föreningar vi har och möter upp de behov som spelarna har. Vi ska välkomna nya föreningar, men vill också jobba med att stärka de föreningar som finns, att hjälpa dem att förnya sig, menar Thomas Kölnäs.

En nyhet för att öka bredden är den motionsliga som smygstartat i år och som det satsas på ännu hårdare nästa år. Ur den kan det finnas rekryteringsmöjligheter för lägre lag som har tunna spelartrupper.

Dessutom satsar ÖFF i vinter mer på futsal. Det startas en distriktsserie, division 2, på herrsidan, och ungdoms-DM kommer att spelas med både gruppspel och slutspel. ÖFF har startat en futsalgrupp som ska jobba för inomhussportens behov, och jobba för att sporten mer tar plats i länets sporthallar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!