Nya guld för Lass och Ekström

Vilket succéslut på succé-SM. - Jag hade inga förväntningar alls när jag åkte hit, sa Oscar Ekström.

Foto: Therése Ny/TT

SIMNING2015-07-05 19:14

20-åringen pustade ut efter fem intensiva dagar under SM-simningarna i Sundsvall.

Gissa om han var belåten.

Det har på många sätt varit en strulig säsong med letande efter form, sjukdomar och krånglande visdomständer, men när det gällde som mest var Ekström som bäst.

Eller vad sägs om följande SM-facit?

Tre individuella guld (bäst på herrsidan tillsammans med Erik Persson), ett silver och dessutom tre lagkappsmedaljer av olika valör.

Av Lass totalt elva pallbesök under SM-veckan var Ekström i allra högsta grad inblandad i sju av dem.

Han sa:

– Riktigt roligt. Jag hade inga förväntningar alls när jag åkte hit och tänkte inte på guld eller så. Men första loppet gick bra och det betydde mycket för självförtroendet när jag kände att formen fanns där.

Söndagens avslutning blev bästa tänkbara. Alexander Linge inledde strålande, Lars Frölander och Pontus Palmqvist fortsatte – och sedan såg Oscar Ekström såg till att Lass var först i mål på 4x100 m fritt.

Linköpingskvartetten klockades för 3.23,97, var med det en dryg sekund före Neptun och försvarade titeln från i fjol. Dessförinnan under söndagen hade Ekström slagit till med guld på 200 m fritt.

– Klart att man funderat en del under säsongen när jag fått slita för varje meter och simmat flera sekunder långsammare. Samtidigt vet jag att nästan allt brukar lyckas på mästerskap. Det är en trygghet att ha med sig.

Trots SM-succén blir det ingen start på VM i Kazan. I stället väntar välförtjänt semester.

– Om en dryg vecka blir VM-truppen officiell. Men om jag fattat rätt blir det inget för mig. Bara att se framåt. Med tanke på OS i Rio är det ett väldigt viktigt år som väntar. Jag kan inte nöja mig med att vinna SM-guld, sa han.

Niklas Larsson, Lasstränaren, hade siktet inställt på att komma från Sundsvall med sju medaljer, men nu blev det betydligt bättre än så. 

– Vi är supernöjda. Fantastiskt kul att få avsluta på det här sättet efter så många tuffa tävlingsdagar, sa han.

Betyget på Oscar Ekström?

– Definitivt över förväntan. Nu handlar det mer än något annat om att verkligen få till en hel säsong med träning och kontinuitet. Då finns ännu större förutsättningar att ta steg framåt och det gör det ännu mer spännande. Oscar är fantastiskt bra på nationell nivå, men för att hävda sig på den internationella scenen krävs ett steg till.

Mycket var bra, men 49,08 på slutsträckan på medleylagkappen i fredags allra bäst.

– Det sticker ut lite extra. . . tillsammans med helheten. Att vara delaktig i så mycket bra, sa Niklas Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!