Förre IFK-ordföranden död: "Stig värdesatte åren högt!"

Stig Magnusson, som byggde Domus på Drottninggatan och ledde IFK Norrköping under åtta händelserika år, är död. "Stig och jag hade många härliga år med klubben", säger frun Tove Magnusson.

Stig Magnusson var ordförande i IFK Norrköping under åtta år (1978-1985) och upplevde mycket under sina år i föreningen. "Just de åren i klubben var något Stig värdesatte högt", säger frun Tove.

Stig Magnusson var ordförande i IFK Norrköping under åtta år (1978-1985) och upplevde mycket under sina år i föreningen. "Just de åren i klubben var något Stig värdesatte högt", säger frun Tove.

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2020-11-10 19:30

Stig Magnusson föddes i den jämtländska byn Föllinge och kom till Norrköping med fru Tove, som han träffade i den danska byn Vetterslev mitt på Själland, och familjen 1962. Han kom, efter viss övertalning, från några framgångsrika år i kooperationens tjänst i såväl Ljungby som Karlshamn hit och blev marknadschef och ansvarig för etableringen av Domus på Drottninggatan.

Domus öppnande 1964 och var ett pilotprojekt, som fick efterföljare i hela landet.

Det var också under den tiden hans engagemang blev allt större i IFK Norrköping. Stig Magnusson var ordförande i IFK Norrköping i åtta år (1978-1985).

– Det var ett hedersuppdrag för pappa, som var en fotbollsfantast. Det var inte alldeles riskfritt att sitta nära honom under matcherna. Hans inlevelse gav både benen och armarna eget liv, berättar sonen Tom Magnusson.

– Just de åren i IFK Norrköping var något Stig värdesatte högt, säger frun Tove.

Några år i början av 1980-talet var sällsynt händelserika och dramatiska. IFK Norrköping hade en finfin svit på 42 raka år i allsvenskan, när den bröts brutalt 1982 av Häcken i ett ångestladdat kval. Laget hade slutat trea 1981 med hopp om mer, men det blev tvärtom.

Vid sidan av det allsvenska debaclet kunde dock Stig Magnusson se sitt lag slå ut Southampton och pressa mäktiga Roma i klassiska UEFA-cupen till avgörande straffar inför 17 567 åskådare på Idrottsparken, men medan Nils Liedholm och världsstjärnan Falcao ledde laget till ligatiteln i serie A och final i Europacupen följande år fick Stig Magnusson och IFK Norrköping börja om i divison I.

– Det var ett oerhört bittert och jobbigt år, men i allt det lyckades vi skapa en revanschlusta och vända nedflyttning till något positivt. Vi fick med oss hela stan i det, berättade Stig Magnusson i en intervju med NT inför hans 80-årsdag.

100 företag ställde upp och IFK Norrköping fick behålla hela truppen.

– Just de där tre åren, när vi först åkte ur 1982, rusade rakt genom division I snabbt tillbaka till allsvenskan igen 1983 och spelade SM-final mot IFK Göteborg - som nykomling - 1984 är något jag aldrig kommer glömma. Vi tog en historisk revansch. Det är underbara minnen, sa Stig också.

Stig Magnusson följde sitt IFK Norrköping troget hela livet och var ofta på plats på hedersläktaren. Han var också ordförande i Sällskapet äldre IFK-are under 20 år.

– Pappas engagemang var, precis som allt han gav sig in i, till 100 procent. Det gällde allt. Familjen, jobbet, IFK Norrköping och golfen... Han var lojal och plikttrogen, säger Tom.

När Stig Magnusson fyllde 90 år den 2 april 2012 hade IFK Norrköping premiär mot Helsingborg, men han valde bort den för en middag med hela familjen i lugn och ro istället.

Det var tanken i alla fall.

– Pappa hade haft mottagning på Stjärnkrogen dagen före och ville helst umgås med nära och kära på födelsedagen, men jag hade bokat bord på en sportpub i stan och drog dit alla. Det var nog den tystaste middagen vi upplevt med pappa. Han var i tv-skärmen mest hela tiden, säger Tom och skrattar vid minnet.

Stig missade dock hela Idrottsparkens "Ja, må han leva" i halvtid, men IFK Norrköping vann med 1–0.

– Han gick med lätta steg hem den kvällen, minns Tom.

Stig Magnusson blev 98 år och sörjs närmast av hustrun Tove och sonen Tom med familj.

Stig Magnusson kom till Norrköping 1962 och blev staden trogen resten av sitt liv tillsammans med sin fru Tove (de var gifta i 72 år).
Stig Magnusson kom till Norrköping 1962 och blev staden trogen resten av sitt liv tillsammans med sin fru Tove (de var gifta i 72 år).
Europaäventyret 1982

Allsvenskan 1982 var ett dystert år för IFK Norrköping, som åkte ur för första gången på 42 år, men i den gamla klassiska UEFA-cupen bjöd laget på två minnesvärda möten med Southampton och Roma.

2–2 borta mot Southampton (två mål av Stefan Pettersson) följdes av 0–0 hemma inför 10 252 åskådare i första omgången.

I andra omgången mot stjärnspäckade Roma blev det 0–1 i Rom, men Sven-Olof Bergmans kanonskott gav 1–0 hemma inför 17567 åskådare och tog matchen till straffsparkar, där gästerna vann.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!