Nattvasan behövde en dryg minut

En och en halv minut tog det, sedan var Vasaveckans nyaste lopp fulltecknat. 750 lag ska ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora – på natten.

Foto: Thomas Augustsson

LÄNGDSKIDOR2016-03-24 09:30

Idén om att avverka den klassiska sträckan under dygnets mörka timmar har legat på lut hos Vasaloppets ledning i närmare tio år. Under de senare åren har dock fokus till stora delar legat på att utveckla cykel– och löploppen under sommarveckan, men nu, till nästa säsong har idéerna kring det annorlunda skidloppet lyfts fram ur skrivbordslådan.

– Nu är det dags att göra något nytt av skidveckan, säger Eva–Lena Frick som tillträdde som VD för Vasaloppet efter nyår.

Och efterfrågan var alltså stor. Platserna släpptes i söndags morse och 90 sekunder senare var det fullt.

Startar klockan 20

Arrangörerna börjar i något mindre skala och har satt en gräns på 1 500 åkare fördelade på 750 lag.

– Ett av Vasaloppets ledord är ”tillsammans” och det vill vi slå ett extra slag för i det här loppet, säger Eva-Lena. De båda åkarna i varje lag måste hålla ihop från start till mål och det är fullt tillåtet att hjälpa varandra genom att putta på eller dra eller rent av byta skidor om pjäxstorleken passar.

Starten går klockan 20 på kvällen den 3 mars och den som inte har nått målet tolv timmar senare tvingas kliva av banan. Så långt är reglerna desamma som i vanliga Vasaloppet. I Nattvasan är dock åkstilen fri, det är alltså tillåtet att välja mellan skejt och klassisk åkning. Det är ett rent motionslopp och bortsett från en fullservicekontroll i Evertsberg, efter halva sträckan, får åkarna klara sig helt på egen hand.

– Man bör se till att ha ryggsäck med extra kläder, lite extra mat kanske och nya batterier till pannlampan, säger Eva-Lena Frick.

Erbjöd gratisplatser

En nyhet i samband med årets arrangemang var det nio kilometer långa Öppet spår mellan Eldris och Mora. Arrangörerna erbjöd 500 gratisplatser som främst avsattes för personer som nyligen anlänt till Sverige och kanske aldrig stått på skidor tidigare.

– De flesta var som ett enda stort leende, det var en riktigt fin upplevelse som vi kommer att fortsätt utveckla, säger Eva-Lena.

Drygt två veckor har passerat sedan Vasaveckan avslutades.

– De första fem dagarna bjöd på strålande väder och hårda, fina spår. Det var ren skidpropaganda och bortsett från problemen vid damernas målgång i Vasaloppet i slutet av veckan så är vi nöjda.

Och om du jämför känslan av att ta skidåkare i mål med att ta emot cyklister?

– Kravet på att leverera högkvalitativa idrottsevent till många människor är ju desamma. Det spelar ingen roll om man står på Vasagatan i Mora eller på Vätterpromenaden i Motala och möter deltagarna, den fina känslan är likvärdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om