Letar kontroller – och funktionärer

Mjölbytjejen Louise Carlsson springer både i skogen och mellan olika möten på O-ringen. Hon är på jakt både efter kontrollskärmar i Värmland och funktionärer till Kolmården 2019.

Lär sig. Mjölbytjejen Louise Carlsson samlar på sig kunskaper och erfarenheter på O-ringen i Arvika. Hon blir funktionärsansvarig när O-ringen återkommer till Östergötland 2019.

Lär sig. Mjölbytjejen Louise Carlsson samlar på sig kunskaper och erfarenheter på O-ringen i Arvika. Hon blir funktionärsansvarig när O-ringen återkommer till Östergötland 2019.

Foto: Karl-Johan Norén

orientering2017-07-25 13:53

– Det kommer att gå över 1 000 stycken funktionärer. Här i Värmland har de 1 400 men vi tror oss kunna klara oss med färre, säger Louise Carlsson.

Ni nöjer er med två arenor, Grossvad i Finspång och Yxbacken utanför Norrköpng, medan Värmland har tre. Är det personalbesparande?

– Ja, vi slipper en flytt och klarar oss med färre byggtimmar.

Louise har orienterat sedan barnsben. I vuxen ålder har dock annat prioriterats, som högskolestudier till civilingenjör, och även om hon inte lagt av helt så har kontakten med sporten tunnats ut.

Sedan en tid har dock pendeln svängt igen, åtminstone vad gäller kontakterna. Louise Carlsson ingår i tävlingsledningen för O-ringen Kolmården 2019 fastän hon bor och arbetar i Stockholm.

– Det ska bli kul att engagera sig i orienteringen igen. Och så blir mötena en anledning till att åka hem lite oftare till mamma och pappa i Mjölby.

Tomas Öberg, generalsekreterare för tävlingen, hade sett att Louise gått med i en Facebookgrupp för O-ringen 2019, och ringde och frågade om hon ville hjälpa till som funktionärsansvarig.

Louise var inte svårövertalad, hon är van vid att ta ansvar, inte minst från året som projektledare för Larm, den stora arbetsmarknadsmässan i Linköping.

Hon tog tjänstledigt från sina studier under ett år för att jobba på heltid med Larm.

– Det är samma typ av organisation med en heltidsanställd ledare medan alla andra jobbar ideellt. Jag tror att jag har fått förståelse för de olika rollerna.

O-ringen har sedan 2013 även en fast organisation bakom sig, O-ringen AB. Larm har å andra sidan Linköpings universitet i ryggen.

Louise har uppfattningen att O-ringen blivit mer strukturerat uppbyggt tack vare bolagsbildningen och stödet därifrån. Som funktionärsansvarig har Louise fått gå internutbildning.

– Det finns en väldig tydlig uppdragsplan från O-ringen AB och tydlighet i vad de olika rollerna ska ansvara för.

Louise får inget arvode för sitt uppdrag, däremot reseersättningar. Däremot kan hennes grundklubb Mjölby OK räkna med en bra slant för hennes insats som räknas ut efter ett poängsystem.

– Kul att Mjölby OK dessutom gått med som 14:e arrangörsklubb efter att jag tagit på mig mitt uppdrag, tycker Louise.

Louise Carlsson springer D 21 Kort i Arvika och ligger efter två etapper på 40:e plats bland 151 startande. Hon springer för alliansklubben Boxholm-Mjölby OL.

Fakta

Roxenlöpare i totalledning

”Jag kom lite långt ner i sluttningen till första kontrollen, men ett helt okay lopp”, sa Christer Strandh, OK Roxens toppman i H 70 om andra etappen. Han fick stryk av en norrman, Willy Grönstad, med sju sekunder, annars hade Christer tagit andra raka etappsegern. Han leder totalt knappt före nämnde norrman. Mycket tyder på att slutstriden kommer att stå mellan dessa herrar, för de har åtta minuter ner till trean.

I en annan pensionärsklass, H 65, ligger Anders Åberg, Tjällmo-Godegård, tvåa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!