Lasses knä höll för ny karta

Med knän som inte värkte längre fick Lasse Larsson tillbaka suget att rita kartor. Tack vare det blir det dubbla orienteringar i Ulrika i helgen.

Tävlingsledaren Christer Sandh (t v)  och kartritaren Lasse Larsson vid målplatsen för Ulrikadubbeln.

Tävlingsledaren Christer Sandh (t v) och kartritaren Lasse Larsson vid målplatsen för Ulrikadubbeln.

Foto: Karl-Johan Norén

orientering2018-08-31 16:20

– Det blev en paus på 30 år, säger Lasse, 68, som ritade kartan till två etapper i Tinnerö vid O-ringen i Östergötland 1987.

Hans karriär som orienteringslöpare hos IFK Linköping tog slut tidigt, med orienteringsmått mätt. Han var 27 år när första knäoperationen genomfördes.

Fortfarande är han oförmögen att springa men med hjälp av metallknäleder, och efter hård rehabträning, kan han sedan några år tillbaka gå i skogen utan att få ont.

Klubbkamraten Christer Sandh, tävlingsledare för IFK:s två nationella tävlingar i Ulrika lördag och söndag (första i Ulrika sedan 1971), är glad för att Lasse återupptagit kartritningen.

Christer menar att Lasse har en förmåga, en känsla, ett öga, som det långt ifrån är förunnat alla kartritare att ha.

– Han törs ändra i grundmaterialet och han ritar kartor så som en orienterare upplever terrängen, berömmer Christer.

Lasse Larsson kan ta folk också.

På ett till synes mönstergillt sätt har han i bygden skapat positiv attityd till både sin karta och till stundande tävlingar. Han är fritidsboende i trakten, bor mitt på kartan.

Personligen träffade han 22 markägare inför starten på kartritningen 2014. Tur förresten att Lasse hade kopior på gundmaterialet hemma. Originalhandlingarna strök med vid branden i IFK:s klubbstuga i Vidinsgjö.

Jägarna är så pass välvilligt inställda att de denna höst slopar all bockjakt på aktuella kartområden.

Alla boende i samhället och på kartan i övrigt har fått ett exemplar av den och i brev inbjudits att utan kostnad prova på en bana under tävlingsdagarna.

En generositet som är ett svar på att Ulrikas bygdefond har stöttat kartprojektet med 5 000 kronor.

Lugnet före stormen i Ulrika

I helgen är det de årliga Östgötadagarna. En helg när samhället Ulrika lever upp med folkkonst i Ulrika museum och öppet i keramikverkstaden. I år blir det extra drag genom orienteringen med mål båda dagarna vid isbanan och elljusspåret. Räkna med cirka 400 deltagare varje dag. Ändå bara lugnet före stormen, vi tänker på Ulrika marken som alltid äger rum andra torsdagen i september.– Här i Ulrika är tideräkningen på året, före eller efter marken, säger Lasse Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!