Tur att det bara är februari – mycket måste bli bättre

Linköping FC åkte till Göteborg och fick storstryk mot norska mästarlaget Vålerengen. Här är Per Bergstens fem punkter från Bravida arena.

Noor Eckhoff gjorde sin första start i Linköping FC, men mötte tufft motstånd mot Vålerengen i Göteborg. Det blev klar förlust mot norska mästarlaget.

Noor Eckhoff gjorde sin första start i Linköping FC, men mötte tufft motstånd mot Vålerengen i Göteborg. Det blev klar förlust mot norska mästarlaget.

Foto: Claes Nilsson

Krönika2024-02-09 18:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MATCHEN

Tja, för LFC:s del kan vi vara överens om att det är bra att det bara är februari. Det är mycket som måste bli bättre. Nu var det alldeles för många misstag, alldeles för sårbart och alldeles för dåligt understöd. Spelar du på det här sättet mot bättre lag, förlorar duellerna och inte hittar rätta balansen blir du ständigt straffad.

LFC fick tidiga 1–1-målet av Michelle de Jongh till skänks och totalt sett var det klasskillnad.

1–5 säger rätt mycket om hur det såg ut i bitande kylan.

Oroande? Nja, det är för tidigt. Men det här duger inte.

CITATET

"Vi blev hårt straffade för våra misstag. Vi hade kunnat förändra och göra saker enklare, men jag ville att vi fortsatte med det som vi tränat på. Det tar jag på mig", sa Rafael Roldan, nye tränaren.

NÅ, VAD KAN VI KRÄVA AV LFC?

Målet är topp tre och allt annat är ett misslyckande. Så bra ska det här laget vara. Så bra är inte övriga lag. Med tanke på hur det sett ut i Champions league i vinter är det inget snack om att Häcken blir laget att slå. Det som möjligen kan tala emot är den intensiva vintern och minimalt med vila. 

Hammarby vann i fjol, har tappat Madelen Janogy men värvat spännande och har Martin Sjögren som ny tränare. Borde också räcka långt. Doftar tredjeplats för LFC. Igen. 

FRÅGETECKNEN

Exakt hur mycket kommer japanska duon Saori Takarada och Yuka Momiki att saknas? Måste den offensiva balansen justeras utan dem? Kan Cornelia Kapocs ha en säsong till där hon gör mål på allt? Hur stor är risken att succéstjärnan Cathinka Tandberg försvinner i sommar? Hur lång tid behöver Delaney Baie Pridham och Amanda Rantanen för att komma i form? Håller Nellie Karlssons knä? Kan talangerna Ella Lundin och Tyra Andersson slå igenom? 

Vi ber att få återkomma till svaren.

FÖRÄNDRINGEN

Med tydliga 3-4-3-tränaren Rafael Roldan går LFC all in på spelsättet som Andrée Jeglertz implementerade. Spanjoren är oprövad som huvudansvarig och får ett stort team med internationell prägel vid sin sida.

Men ”Loben” (Rolf Gustavsson, lagledare och allt-i-allo) blir kvar.

Känns tryggt.

NORGES SAK ÄR VÅR

England är numera stora drömmen för många damspelare – och chansen att komma in där ökar om du flyttar från Norge till Sverige. Det märks på topplagens värvningar. LFC har numera fyra norska importer med Irene Dirdal och Noor Eckhoff som senaste tillskott. Kan de slå igenom här kan drömmen förverkligas. 

Via Linköping ut i världen. 

Så måste det vara.