NHL-kollen: Spännande Forslingflytt

Juli är över och augusti månad är några dagar gammal. Äntligen kan vi börja lägga sommaren bakom oss för att fokusera på hockeyn. LHC är på is och NHL-spelarna återsamlas snart för försäsong.

Foto: Stan Szeto / BILDBYRÅN

Krönika2019-08-07 22:01

I Ottawa Senators organisation huserar forne LHC-keepern Marcus Högberg. Högberg gjorde NHL-debut förra säsongen där det blev fyra matcher med ganska skrala resultat. Men vi ska också minnas att det var i ett Senators vars försvar bitvis fått en schweizerost att se tät ut. Hur som helst. Högberg skrev i somras ett nytt tvåårsavtal med klubben och i AHL har han varit godkänd. Och det är i AHL vi lär hitta honom – med konkurrens. NHL-duon för året är spikad till veteranen Craig Anderson och svenske Anders Nilsson. I AHL får Högberg tampas med Filip Gustavsson och Joey Daccord. Tufft, men absolut inte omöjligt. Även Calle Gunnarsson kritade nytt kontrakt under sommaren. Gunnarsson, som bara spelat 277 av 410 möjliga grundseriematcher under sina fem år med Blues, var enastående i slutspelet och del i två av lagets bästa backpar (med Alex Pietrangelo eller Robert Bortuzzo). Tre och en halv miljon dollar för två år är helt okej. I ett lag som vann Stanley Cup är det fullt logiskt.

Gustav Forsling byttes bort från Chicago till Carolina Hurricanes i en affär som Blackhawks vann klart (Calvin de Haan och Aleksi Saarela till Chicago mot Forsling och målvakten Anton Forsberg). Hurricanes ledning har hyllat Forslings offensiva uppsida. Det är inte orimligt att tro att han slottar in i tredje backpar från början – troligen bredvid Brett Pesce, men chans till topp-fyra finns absolut. Om Hurricanes oberäkneliga klubbledning inte trejdar bort någon av Dougie Hamilton, Justin Faulk eller Jaccob Slavin känns ett andra backpar med Forsling och Faulk inte känns orimligt under vintern. Hurricanes spel med hög press kan passa en skadefri Forsling bra, sa han själv när jag pratade med honom. Under sommaren har han tränat mycket explosivitet, något som kan komma väl till pass när Canes ska följa upp fjolårssuccén.

Kvar i Chicago är Carl Dahlström. Blackhawks har renoverat försvaret och tagit in både de Haan och Olli Määttä (Penguins). Jag tycker finländaren är överskattad. Visst, han har vunnit Stanley Cup två gånger med Pens, men det var knappast hans egen förtjänst. I egen zon är han stundtals en säkerhetsrisk och för fyra miljoner dosllar är han en dyr sådan. Dahlström behöver själv slipa sitt defensiva spel, det ska vi inte hymla om. Men det är i mina ögon jämnare mellan de två än vad lönekuvertet visar.

Chicago inleder för övrigt säsongen i Prag med match mot Philadelphia Flyers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om