Hot är vardag för domarna

Hot och kränkningar är vardag för många ishockeydomare. "Klart att det är olustigt när det händer", säger Christoffer Karlsson.

Foto: Mikael Grahn

ishockey2015-12-01 09:00

Mjölbykillen, som numera har basen i Vadstena, gör sin fjärde säsong som domare i högsta serien. Att det är en utsatt position är inget nytt och i somras valde svenska ishockeyförbundet att tillsammans med stiftelsen Friends göra en omfattande studie av hur det verkligen ser ut.

Och svaren är dystra.

Nio av tio domare trivs visserligen bra eller mycket bra i sina roller – men arbetsklimatet är minst sagt hårt. Hela åtta av tio domare uppger att de har blivit utsatta för nedsättande, kränkande kommentarer det senaste året och nästan 15 procent har varit rädda för att bli utsatta för våld.

Christoffer Karlsson säger:

– Det är inte så att man går och tänker på det till vardags, men klart att det är olustigt när det händer. Man är inte mer än människa. Det borde inte vara så alls. Det är en utsatt roll, vi granskas ständigt och lever med en hotbild, men det är väldigt, väldigt sällan som det blir några riktiga konfrontationer.

Du är inte rädd själv?

– Absolut inte. Vi har ett jättebra nätverk med kontakter på olika nivåer. Om jag kände ett sådant obehag skulle jag inte fortsätta.

Upplever du att det blir tuffare och tuffare?

– Det är en helt annan tillgänglighet på sociala medier med näthat och liknande. Du kan i praktiken skriva vad som helst, men behöver inte stå för det.

Enkäten visar också att de som trivs bäst är domare på elitnivå, medan de mellan 13–18 år som dömer på föreningsnivå och som har dömt under kortare tid ofta upplever det som tuffast. Christoffer Karlsson har gått den långa vägen och reagerar som de flesta andra starkt när föräldrar, ledare och andra vuxna missköter sig vid ungdomsmatcher.

– Att ge sig på någon som är 14 år och som aldrig mer vill döma efter det. . . på många sätt kan jag tycka att det är det som är mest allvarligt. Ofta är det nog så att respekten för varandra ökar ju högre serie du kommer till.

Karlsson berättar att han på skolan där hans döttrar går haft ett snack med personalen så att de vad han sysslar med – om någon ishockeyintresserad förälder skulle få för sig att yppa något i stil med att "deras pappa är oduglig på att döma hockey".

– Skulle det hända har det naturligtvis gått alldeles för långt, säger han.

Ishockeyförbundet har lagt fram ett antal förslag på förbättringar. Den allra viktigaste: öka kunskapen kring domaryrket.

– Det är viktigt att prata om det och lyfta frågan. Att visa att vi inte accepterar hot och våld. Annars blir det allt svårare att rekrytera nya domare, säger Christoffer Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!