– Besvikelsen kommer nog sitta kvar i flera veckor till, säger han.

Tillbaka i träning, tillbaka på isen och tillbaka i Norrköping. För 19-årige Linus Söderström är vardagen här igen efter den häftiga, omtumlande och till slut tunga junior-VM-turneringen i Finland. Under måndagen gjorde han sitt första träningspass efter en veckas ledigt.

– Kul att vara tillbaka. Jag lärde mig från förra året att det är viktigt att få en vecka och ta det lugnt för att inte känna sig utbränd. Om man hoppar på för tidigt blir det bara fel. Det var bra att jag fick lite vila och kunde återställa mig själv, säger Linus efter att ha fått av sig målvaktsutrustningen efter en dryg timme på isen i Himmelstalundshallen.

Han åkte till sitt sista JVM med guldförhoppningar, men det slutade inte så. Däremot imponerade han själv genom sitt strålande målvaktsspel och Vita Hästen-målvakten (utlånad från Djurgården) har under de senaste veckorna nått ut och gått in i mångas hjärtan. Både för att han inför turneringen gick ut och berättade öppet om sin asperger och för sina insatser under matcherna i Helsingfors.

Linus Söderström har fått mycket kärlek från svenska folket.

Precis som hela JVM-laget.

– Det känns jättebra att vi spelade semifinal och hade hela nationen i ryggen. Det stödet uppskattas. Men när man spelar som vi gjorde och förlorar som vi gjorde känns det ändå som att man sviker hela nationen, säger Linus Söderström som tog semifinalförlusten mot Finland (1–2) väldigt hårt.

Han var otröstlig i intervjuerna efteråt när Sverige åkte ut efter ett starkt gruppspel där man dominerat hela turneringen.

Han har inte kunnat släppa det helt än.

– Det mesta av besvikelsen kommer nog sitta kvar i flera veckor till tror jag. Men man får försöka lägga det åt sidan och fokusera på det här nu.

Efter turneringen fick Linus Söderström ändå lite plåster på såren när han utsågs till turneringens bästa målvakt och fick en plats i All star-laget. Det är första gången på över 30 år som en svensk målvakt får båda de utmärkelserna i ett JVM.

Kan du vara nöjd ändå med din egen insats även om turneringen slutade som den gjorde?

– Klart man är nöjd med sin egen insats, men det är ingenting som hjälper speciellt mycket. Det är fortfarande så att vi åkte ur och kom fyra. Som lag var det jobbigt och jag är en del av laget.

Har du med lite distans på det funderat mer på varför ni inte kom upp i er nivå i semifinalen?

– Det här var vår sista chans tillsammans och det känns jäkligt hårt. Framför allt när man vet att vi kan spela såpass mycket bättre och förtjänar så mycket mer. Men vi får skylla oss själva, det är tredje året i rad där vi gör vår sämsta match i semifinalen. Det är som om vi blir lite nervösa och inte släpper loss och spelar vårt spel. Vi blir nojiga, frusna på något sätt, svarar Söderström.

Nu väntar en vår i Vita Hästen där han ska fortsätta ta upp kampen med Axel Brage. Linus Söderström är tacksam för sin chans i Norrköping, men också lite besviken på att han inte fått den i Djurgården. Han vidhåller att han inte haft någon särskild kontakt med Stockholmsklubben den här säsongen.

– Jag pratade med målvaktstränaren häromdagen och det var första gången sedan september som de velat prata om min utveckling. Så egentligen är det de säger falskt. Det är tråkigt.

Men det känns som du har en högre nivå än hockeyallsvenskan om du spelar som i JVM.

– Såklart vill jag spela i SHL men nu är jag här. Djurgården har visat vad de tycker och tänker och jag har kontrakt med dem så det finns egentligen ingenting jag kan göra. Jag får göra det bästa av situationen.

Hur mycket har Vita Hästen betytt för din utveckling?

– Jättemycket, jag hade aldrig kunnat spela så här bra och fått de här utmärkelserna om det inte vore för dem där inne, svarar Linus och pekar in mot omklädningsrummet.

Hur ser du fram mot den här våren?

– Det ska bli kul, vi har ett bra lag här. Nu ska jag komma in i det här så snabbt som möjligt och försöka ge laget en chans att vinna matcherna. Det är konkurrens som vanligt och bästa målvakten spelar.

Kan det vara ett alternativ att åka över till New York Islanders till nästa säsong?

– Oj, det vet inte jag. Det kan inte jag svara på nu. Man får ta en dag i taget och fokusera på det här och sedan får man se efter säsongen vart det tar vägen. Det är det bästa man kan göra. Går man runt och tänker för mycket kan det bli för mycket. Men jag har kontakt med deras scouter hela tiden.

Christer Gustafson

christer.gustafson@nt.se

011-200 114