Modo hetast i derbyt: "Något extra"

En blixtrande anfallshockey tjusade en fullsatt arena i Örnsköldsvik där publiken fick se hemmalaget Modo besegra länsrivalen Timrå med 4–2.

Modos Sampo Ranta, i rött, blev segerskytt i derbyt över Timrå.

Ishockey2023-12-07 19:25

Det så kallade surströmmingsderbyt bjöd på fart och läckra mål men också en hel del defensiva misstag.

– En fantastisk stämning i arenan. Jag hade hört att det skulle vara något extra, såna här matcher är de roligaste att spela, säger Modos finländare Sampo Ranta, som direkt efter en vunnen tekning av landsmannen Mikael Ruohomaa prickade in Modos 3–2-mål i den andra perioden.

– Kul att spela med honom igen. Det var en bra tekning och det där skottet har jag jobbat med i veckan, säger Ranta om sin fullträff.

Tid av anpassning

Efter många år i USA och Colorados organisation kom han till Modo den här säsongen. Det har tagit sin tid att anpassa sig till den större rinken.

– Där borta har man mindre tid med pucken, men nu börjar jag komma in i tajmingen och rytmen här också, säger Ranta.

Offensiven hade högsta prioritet för båda lagen i derbyt, spelvändningarna blev många och ofta farliga.

Timrå har den senaste tiden visat strålande form när man klättrat till en tredje plats i ligan. Nu var rivalen från Ö-vik vassare.

Snabba mål

Modo började bäst och tog ledningen med 2–0, båda målen inprickade på bara 22 sekunder.

Först hittade Riley Woods en helt ensam Josh Dickinson vid den bortre stolpen. I numerärt överläge kunde kanadensaren enkelt stöta in pucken i öppen kasse.

2–0 kom direkt efteråt genom Johan Södergran på en spelvändning. Men Timrå kom tillbaka omgående. Båda lagen har den senaste tiden visat upp ett uselt spel i numerärt överläge, nu kopierade Timrå Modos power play-mål när Jonathan Dahlén hittade en helt ensam Robin Hanzl vid den bortre stolpen och så stod det 2–1 efter 11.53. Kvitteringen till 2–2 kom mindre än en minut efteråt och var en delikatess.

Timrås Erik Andersson var på väg att runda Modokassen när han passade pucken bakåt bakom ryggen vid första stolpen. Sebastian Hartmann som kom släpande hade bara att lägga in pucken.

Mittenperioden blev lika fartfylld och innehöll ett Modomål.

Det var Sampo Ranta som klippte till direkt efter en offensiv tekning, rakt upp i krysset till 3–2.

Lika festligt och chansrikt blev det i den tredje perioden men bara ett mål. Det prickade Modos Sam Vigneault in i öppen kasse på slutet.

Timrå hade fyra raka segrar innan man satte sig på bussen till Örnsköldsvik. När den sviten nu bröts sved det lite extra.

– Surt att förlora ett derby såklart. Vi skapar tillräckligt med chanser för att vinna men missar man chanserna vinner man inga hockeymatcher. Vi har spelat bra hela säsongen så det är bara att fortsätta tugga på, säger Timrås Jonathan Dahlén.