MATCHGUIDEN: "Som en godispåse plockad av mormor"

Två raka förluster, två avstängningar och en sjukdomsdrabbad trupp. Det är på förhand ett tufft läge för LHC när laget åker norröver för match mot Modo. Här är vår Matchguide med det ni behöver veta inför nedsläpp.

LHC möter Modo under lördagen.

LHC möter Modo under lördagen.

Foto: Bildbyrån/Redaktionen

Ishockey2024-01-20 10:30

Vad: Modo-LHC, SHL.

När: Klockan 15.15 lördag 

Var: Hägglunds Arena, Örnsköldsvik. 

LÄGET I LAGET

LHC: Har stora bekymmer på forwardssidan där både Lance Bouma och Anthony Greco är avstängda, Dessutom – på fredagsträningen saknades Ty Rattie, Taylor Leier och Arvid Costmar, alla sjuka och därmed frågetecken inför matchen. 

”För tidigt att säga hur det blir. Vi får se. Förhoppningsvis får vi stopp på smittan så att inte fler drabbas, sa LHC-tränaren Klas Östman efter fredagens träning.

Sedan tidigare finns också Henrik Törnqvist långtidsskadad.

Modo: Se "Öviksrösten" nedan. 

EXPERTRÖSTEN

undefined
Samuel Zurawski.

SAMUEL ZURAWSKI, hockeytyckare med bra koll på LHC:

Två raka förluster – och 12 insläppta mål. Är det början på en LHC-svacka vi ser nu?

– Det beror helt på hur man definierar ordet svacka. Ska jag prata i generella termer tycker jag det är för tidigt att prata om en svacka. LHC facit borta mot Skellefteå de senaste åren talar sitt tydliga språk, addera också antal minuter i boxplay, det var dömt att misslyckas. Insatsen mot Leksand lämnade en hel del övrigt att önska, absolut. Men sämre insatser kommer alltid att dyka upp. Skulle LHC förlora även kommande match emot Modo, då kan det vara läge att börja prata om en svacka.

John Nyberg bänkad back senast mot Leksand. Rätt eller fel?

– Det är flera backar under säsongen som har tvingats att tugga knopp. Det är sunt att det finns en konkurrenssituation i laget, något som saknas de senaste åren. Jag har inga problem med att Nyberg blev bänkad sist, det hade jag inte heller när Worge Kreu blev bänkad. Om det finns backar som har presterat bättre än Nyberg på träning och match känns det helt rätt. Personligen tycker jag att Hultström och Nyberg är två spelare som har haft det lite tyngre den senaste tiden.

Känslan inför ett bortamöte med just Modo? 

– En tuff bortamatch, inget snack om saken. Modo är lite som en godispåse plockad av mormor på julafton, den blandar och ger om man säger så. Det är tufft i botten av tabellen och Modo innehar just nu en play in-plats, det är dock inte många poäng ner till negativt kval. Med tanke på att Modo befinner sig i ett mer prekärt läge, och att LHC tvingas ut på en lång resa med sviktande form, så säger jag fördel hemmalaget.

undefined
Linköpings Anthony Greco fick lämna isen i torsdags.

Grecos tackling mot Elvenes – hur ser du på den?

– Jag har granskat situationen otaliga gånger och landar till slut i att det är en knätackling. Greco träffar säkert axeln på Elvenes, men det ser onekligen ut som han också träffar knät. Jag förstår att gemen man blir irriterade över att Elvenes förstärker och överdriver smällen, men nog är det en knätackling.

HÅLL ÖGONEN PÅ

LHC-kaptenen Oscar Fantenberg, som efter passningspoängen mot Leksand i torsdags gjort 99 poäng (19+80) i SHL - en från milstolpen 100 poäng. Kommer den historiska poängen i eftermiddag?

undefined
MoDos Johan Södergran har haft det tungt med målskyttet.

Modos Johan Södergran, den förre LHC-spelaren, gjorde tre av målen när lagen möttes i Ö-vik i september (7-4 till Modo). Sedan dess har Södergran haft det tyngre med målskyttet och bara gjort ytterligare ett (1) mål. Dessutom, -9 i plus/minus-statistiken. 

ÖVIKSRÖSTEN

MATTIAS PERSSON, reporter Örnsköldsviks Allehanda

Hur vill du beskriva Modos form just nu?

– Modos form just nu är på nedåtgående och förlusten mot Växjö var den tionde matchen i rad där man släppte in tre mål eller fler. Så med andra ord är det defensiven som de måste få till, för offensiven vet vi att den finns där. Jag vet att de jobbar väldigt hårt med det under träning, men matcherna tickar och kvalångesten kryper allt närmre. 

Läget i truppen?

– Skadefritt, vad det verkar. Sam Vigneault har tränat för fullt under två raka pass och bör således göra comeback mot Linköping. 

NOTERA ATT

LHC är näst sist i "tekningsligan" och vinner bara 47,82 procent av tekningarna. Bara Frölunda som har en sämre tekningsprocent. Modo är sjua. (50,00).

Modo är ligan sämsta lag i box play. LHC är också på undre halvan i den statistiken, är tia.

Klubbarnas SDHL-lag möts också i helgen, även det i Örnsköldsvik. Matchstart: kl 12, söndag. 

TIDIGARE MÖTEN

undefined
LHC:s Vilmos Gallo sätter 4-0-pucken i öppen kasse när lagen möttes senast, i Saab arena i november.

231130: LHC-Modo 4–0

230921: Modo-LHC 7–4

ODDSEN

1: 2,52, X: 4.10, 2: 2,48 (Svenska spel, fredag lunch)

FÖLJ MATCHEN

I vår liverapportering på Corren.se

TV4 Sport Live

TIPSET

4–2 till Modo. Två lag som släppt in många mål på slutet och därför kan ett tajtare försvarsspel vara i fokus från båda håll i Hägglunds arena. Hemmaplansfördelen avgör? 

Oscar Fantenberg kan nå en historisk milstolpe i eftermiddag.
Oscar Fantenberg kan nå en historisk milstolpe i eftermiddag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!