MATCHGUIDEN: • Weinhandl tycker till • Senaste nytt

LHC:s formkurva är dalande. Trendbrott i Saab arena i kväll mot Modo? I Matchguiden: • Weinhandl tycker till • Senaste nytt • Öviks-rösten • LHC-frågan

LHC möter Modo under torsdagskvällen.

LHC möter Modo under torsdagskvällen.

Foto: Redaktionen/Bildbyrån

Ishockey2023-11-30 14:00

Vad: LHC-Modo, SHL

Var: Saab arena, Linköping.

När: Torsdag, klockan 19.

Publikprognosen: "Vi hoppas att nå 7500 ikväll", säger Daniel Björk Jonsson, privatmarknadsansvarig i LHC, under torsdagsförmiddagen.

GÄSTRÖSTEN

undefined
Mattias Weinhandl

MATTIAS WEINHANDL, ex-stjärna i både LHC och Modo under sin aktiva karriär, i dag näringslivsprofil och bosatt i Linköping.

Fem år utan slutspel i SHL – vad säger magkänslan, kommer LHC att släcka supportrarnas slutspelstörst till våren? 

– Det känns väldigt positivt med tanke på spelet hittills i år, tycker att de visat att de kan slå alla lag vilket är bra att ha med sig in i ett slutspel och att fansen kommer till arenan och skapar en grym stämning vilket är väldigt betydande och ger en ett bättre självförtroende vilket de har visat hittills i år.

Vad krävs för att LHC ska ta sig tillbaka till nivån där klubben var under dina år som aktiv i klubben, det vill säga ”Sverige-toppen” i SHL? 

– Ett mindset att tro på att man ska vara där! Det ska vara en självklarhet att vi ska vara i slutspel år efter år och när man väl är där gång efter gång så brukar det hända bra saker till slut. Att alla från ledningen, fansen, sponsorer sluter upp bakom laget och tränarna och tror på dem, speciellt när svackor kommer för det går som sagt upp ner i idrottens värld. 

Din favoritspelare i dagens LHC-lag och i SHL i stort – och hur följer du hockeyn i dag? 

– Känns som en bra mix med många unga hungriga som kompletteras med lite mer erfarna och två väldigt bra målvakter, vilket är en viktig del. Jag går på en del livematcher och det känns som hoppet och entusiasmen hos fansen börjar komma tillbaka vilket är en viktig del för framgång. 

Till sist. Hur slutar torsdagens match mellan LHC och Modo – och är känslorna starkare för något av lagen?

– LHC-vinst med 4-1. Det är självklart blandade känslor då båda klubbarna har betytt mycket för min karriär. Modo och skolan jag fick där med Pär Bäckman som coach var avgörande för min fortsatta utveckling. Sedan när jag behövde en nystart 2008 var det i LHC som jag kunde få den och tog nästa steg i min resa. Det är också kul att se hur min gamle klubbkamrat i Modo, Mattias Karlin, tog upp Modo i SHL och som verkar gjort dem till ett stabilt lag redan första året, vilket är imponerande.

LÄGET I LAGEN

LHC: Markus Ljungh skadade sig senast mot Frölunda och spelar inte i kväll. Broc Little och Patrick Russell frågetecken efter sjukdom. Henrik Törnqvist långtidsskadad. 

Modo: Spetsvärvningen Danny O´Regan skadade sig senast mot Växjö och blir troligen borta några veckor. Duktige centern Mikael Ruohomaa saknades senast och är ett frågetecken även i kväll. Kallar hem lånet Theo Jacobsson från Västervik till kvällens match. 

HÅLL ÖGONEN PÅ

Modos kedja med Aagaard, Dickinson och Woods. De har tillsammans svarat för 22 av Modos mål och har +9, +10 och +9 i plus-minus-statistiken. 

LHC:s målvaktsval. Kan bli fjärde matchen på åtta dagar för Marcus Högberg om denne återigen får förtroendet mellan stolparna. Dags för Jesper Myrenberg för att avlasta?

undefined
230930 Linköpings Ty Rattie inför ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Linköping den 30 september 2023 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0184

Matchen i matchen. LHC:s Ty Rattie (10 mål) och Modos Mikkel Aaagaard (13 mål) tillhör ligan mest målfarliga spelare. I kväll möts de.

ÖVIKS-RÖSTEN

undefined
Mattias Persson, Örnsköldsviks Allehanda.

MATTIAS PERSSON, hockeyreporter Örnsköldsviks Allehanda

Hur skulle du vilja beskriva Modos nuvarande form och hur går snacket i ”Övik” just nu?

– Formen är god, trots två raka förluster. Lag som Skellefteå och Växjö är lag som man ska ha långt före sig i tabellen i slutet av säsongen. Mot Växjö är Modo det bättre laget, men Växjö stod för ett sånt där rån som bara Växjö kan stå för om man ser till resultat kontra prestation. Stämningen i Örnsköldsvik är överlag god, laget har överraskat rejält, men visst finns det en viss oro efter skadorna på de tilltänkta stjärnspelarna Mikael Ruohomaa och Danny O´Regan som nu kommer bli borta en tid. 

Den tidigare Linköpingsspelaren Johan Södergran var glimrande i våras och sänkte just LHC i hemmamötet tidigt i höstas med sina tre mål. Därefter är han mållös. Kommentar till hans höst i SHL?

– Jag trodde mer på honom, om jag ska vara ärlig. Efter slutspelet i våras kände jag att, nu har nog genombrottet kommit, vilket starten också vittnade om. Men därefter har han haft det riktigt tungt produktionsmässigt. När det började gå i stå för 300-kiloskedjan fick han en lite annan roll och nu är han lite mer av den som ska förstöra för motståndarna. 

Vad är grejen med Mikkel Aagaard?

– Ja du, grabben slutar ju aldrig göra mål. Han är nog den som imponerat mest på mig i årets Modo, tillsammans med Daniel Brickley. "Den glade dansken", som han kallas här uppe jämförs redan med Per-Åge Skröder på grund av sin näsa för mål och sitt härliga kroppsspråk både på och utanför isen. Kanske har han även SHL:s bästa målfirande. 

LHC-SIFFROR

Interna poängligan:

Ty Rattie 21 (10+11)

Broc Little 16 (8+8)

Räddningsprocent:

Marcus Högberg 92.04

Jesper Myrenberg 89,08

Mål i numerärt överläge: 18,87 procent. 

Vunna tekningar: 48,29 procent.

MODO-SIFFROR

undefined
MoDos Mikkel Aagaard.

Interna poängligan:

Mikkel Aagaard 17 (13+4)

Riley Woods 15 (5+10)

Räddningsprocent:

Lassi Lehtinen 90.36

Olle Eriksson Ek 90.21

Mål i numerärt överläge: 23,21 procent.

Vunna tekningar: 50,27 procent. 

ODDSEN

1: 1,90, X: 4,15, 2: 3,34 (Svenska spel)

FÖLJ MATCHEN

Med vår liverapportering på Corren.se.

TV4 Sport Live 

TIPSET

4–2. LHC gjorde en riktigt blek figur senast mot Frölunda och lär vara ordentligt revanschsuget här – dessutom med ett bra hemmastöd i ryggen.

Saab arena i vinterskrud. LHC hoppas på 7500 åskådare i kväll.
Saab arena i vinterskrud. LHC hoppas på 7500 åskådare i kväll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!